SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia ar fi promis Ucrainei armament de înaltă precizie

Data publicării:
ucraina ilustratie-1

Ministere ale Apărării din ţările menţionate au dezminţit afirmaţiile liderului Partidului Bloc al lui Petro Poroşenko, informează RIA Novosti online, scrie Mediafax.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri, la finalul Summitului NATO de la Newport, în Marea Britanie, că mai mulţi aliaţi sunt pregătiţi să furnizeze armament de înaltă precizie Ucrainei şi să trimită consilieri militari în ţara sa. Însă atunci când a fost întrebat care sunt aceste ţări, Poroşenko a refuzat să răspundă, invocând natura confidenţială a acestei informaţii.

Dar consilierul său Iuri Luţenko a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că este vorba despre Statele Unite, Norvegia, Italia, Franţa şi Polonia. Şefii de stat şi de guverne reuniţi în Ţara Galilor joi şi vineri au decis să consolideze în mod semnificativ cooperarea Alianţei Nord-Atlantice cu ţări vecine Rusiei, şi anume Ucraina, Georgia, Finlanda şi Republica Moldova. NATO intenţionează să implice mai activ aceste state în manevre şi programe de antrenament ale blocului militar.

Organizaţia a anunţat deja că următoarele exerciţii ale statelor NATO vor avea loc la jumătatea lui septembrie în partea de vest a Ucrainei. În plus, participanţii la summit au anunţat crearea de către statele membre a unor fonduri destinate modernizării armatei ucrainene. Ele vor atinge doar 15 milioane de euro, dar o sursă de la sediul NATO susţine că este vorba despre primele plăţi şi că suma va creşte în viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri