SUA interzic zborurile către și dinspre Turcia

Data publicării:
IMG-20160716-WA0000-2

Ambasada SUA avertizează că securitatea pe aeroportul din Ataturk e diminuată. Rusia însă a revenit asupra deciziei, după ce în cursul zilei de ieri au interzis zborurile.

Aproximativ 3000 de militari, inclusiv de rang înalt, au fost reţinuţi ca urmare a implicării lor în lovitura de stat.

Baza aeriană de la Incirlik, din sudul Turciei, folosită de armata americană pentru operaţiuni anti-ISIS şi unde sunt găzduite bombe nucleare americane, a fost blocată de către autorităţile locale, spune Ambasada SUA din Ankara, printr-un mesaj postat pe pagina oficială. Asta înseamnă că mai multe ore, nimeni au a avut voie să intre sau să iasă din bază. În plus, alimentarea cu energie electrică a fost oprită. Asta după ce, de la Incirlik, au decolat două avioane cisternă care au realimentat aeronavele F-16 care bombardau la Istanbul şi Ankara, notează presa turcă. Comandantul bazei a fost şi el arestat pentru participare la puci.

Pe lângă soldaţii care au ajuns în arest, au fost reţinuţi şi proximativ 2800 de procurori şi judecători.

Recep Erdogan a spus ieri că lovitura de stat este este un dar de la Dumnezeu, deoarece oferă un motiv pentru curăţarea armatei de elemente ostile. Şi din ce vedem până acum pare să se ţină de cuvânt.

Pentru Ankara, o singură persoană este de vină pentru lovitura de Stat, anume Fethullah Gulen, un cleric musulman turc influent, care l-a ajutat pe Recep Erdogan să ajungă şi să se menţină la putere. Cei doi au fost aliaţi de nădejde până în 2013, când au devenit duşmani de moarte. Recep Erdogan l-a acuzat pe Fethullah Gulen că a creat un stat paralel şi că vrea să-l dea jos. Preşedintele turc a cerut şi extrădarea fostului său aliat din SUA, acolo unde locuieşte în exil autoimpus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri