Sari la conținut

SUA îşi reînnoieşte programul de asigurări legate de pierderi în urma unor atacuri teroriste

FOTO: Guliver/Getty Images

Statul federal va acoperi pierderile care depăşesc 200 de milioane de dolari în proporţie de 80 la sută, potrivit legii adoptate joi de Senat (93 de voturi pentru şi patru împotrivă) şi miercuri de Camera Reprezentanţilor (416 voturi pentru şi cinci împotrivă).

Franşiza dincolo de care statul federal va plăti, în prezent de 100 de milioane de dolari, va fi crescută gradual începând din 2016 până la 200 de milioane, în timp ce contribuţia statului va scădea de la 85 la 80 la sută în cinci ani.

Programul, cunoscut sub acronimul TRIA, a expirat la 31 decembrie şi în prezent este prelungit până la 31 decembrie 2020. Aceasta este prima lege adoptată de noul Congres.

"Mesajul este clar: America va rămâne asigurată împotriva actelor de terorism", a declarat directorul general al Asociaţiei naţionale a asigurătorilor profesionişti (PIA), Mike Becker.

Asigurarea federală era cerută de sectorul de asigurări dar şi de cel al construcţiilor.

"După 11 septembrie, newyorkezii nu ştiau dacă sudul Manhattanului va fi reconstruit vreodată, dar graţie asigurării de terorism, am revenit", a declarat senatorul democrat de New York Charles Schumer.