SUA: Liderii ISIS fug din Mosul

Data publicării:
mosul irak

Capii grupării Stat Islamic fug din Mosul, la trei zile de la debutul opraţiunii pentru recucerirea oraşului irakian. Anunţul este făcut de un general american. Înaintea de începerea amplei operaţiuni militare existau informaţii conform cărora liderul organizaţiei jihadiste s-ar ascunde aici. Sunt acolo şi aproape un milion şi jumătate de civili care fug şi ei pentru a-şi salva vieţile.

Jonathan Beale, corespondent BBC: „Au identificat mai multe maşini conduse de atacatori sinucigaşi îndreptându-se către convoi. Cel puţin două au fost detonate, nu sunt sigur că şi a treia.”

Aşa înaintează trupele irakiene către Mosul. Într-un singur sat au fost descoperite zeci de mortiere artizanale încărcate cu clor, care fac parte din arsenalul militanţilor ISIS. Pe de altă parte, atmosfera din satele eliberate până acum este departe de a se stabiliza. Localnicii scăpaţi din mâinile jihadiştilor fug năuci între liniile frontului, la cel mai mic zvon că teroriştii s-ar putea întoarce.

Arwa Damon, corespondent CNN: „Aceste femei îmi spun că jihadiştii au reapărut din livezi... Aşa că toate au fugit, această femeie e în picioarele goale. Îmi spun că erau sute de militanţi, că în fiecare zi veneau în sat, erau puternic înarmaţi, confiscau telefoanele mobile. Cei la care găseau telefoane mobile erau executaţi.”

Organizaţiile umanitare sunt extrem de îngrijorate de soarta civililor din Mosul şi împrejurimi. Adică peste un milion şi jumătate de oameni, ale căror vieţi sunt momentan în mâinile jihadiştilor.

Caroline Hawley, corespondent BBC 2: „Pe măsură ce se strânge laţul în jurul grupării Stat Islamic, cresc riscurile pentru civilii prinşi la mijloc, în valea din spatele meu, în Mosul. Există pericolul ca odată cu bombardamentele coaliţiei internaţionale, ISIS să folosească populaţia civilă drept scuturi umane, iar când forţele irakiene vor intra în oraş, civilii ar putea fi prinşi între cele două tabere.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri