SUA. Manifestaţii în 100 de oraşe, în cazul uciderii unui tânăr de culoare

Data publicării:
protest

De la New York până la Miami şi Los Angeles, manifestanţii au înfruntat căldura toridă, ca să ceară dreptate pentru Trayvon Martin, adolescentul împuşcat mortal anul trecut în Florida de un poliţist voluntar de cartier. Protestatarii au purtat tricouri cu chipul tânărului sau pancarte pe care scria "Suntem cu toţii Trayvon Martin".

La New York, printre miile de manifestanţi s-au aflat artiştii Beyonce şi Jay Z, dar şi reverendul Al Sharpton, cunoscut militant pentru drepturile civile. Mama lui Trayvon Martin le-a mulţumit protestatarilor pentru solidaritate şi a asigurat că va lupta pentru alţi copii să nu păţească ce a păţit fiul ei.

„Trayvon nu este aici, să vorbească pentru el. Este foarte important ca noi, părinţi, mătuşi, unchi, veri, să vorbim în numele acestor copii. Trayvon a fost un copil”, a spus mama adolescentului ucis.

Tatăl adolescentului ucis a rămas în Florida, unde s-a alăturat manifestanţilor adunaţi la Miami.

„Îmi voi folosi fiecare strop de energie pentru a-i face dreptate. Voi continua să lupt pentru Trayvon până când voi muri”, a declarat acesta.

Trayvon Martin avea 17 ani. El a fost împuşcat mortal pe stradă, anul trecut, după o scurtă altercaţie, de gardianul George Zimmerman, deşi era neînarmat. Juriul l-a achitat pe Zimmerman pentru că a considerat că a acţionat în legitimă apărare, însă protestatarii spun că verdictul a fost motivat rasial.

Cu o zi înainte, preşedintele Barack Obama s-a ferit să critice decizia tribunalului, dar a declarat că doreşte o examinare a legilor locale cu privire la autoapărare, cum ar fi cea aplicată în Florida. Procurorii federali au deschis o investigaţie, pentru a stabili dacă George Zimmerman se face vinovat de încălcarea drepturilor civile. Expertii în drept spun însă că este foarte puţin probabil să fie formulate noi acuzaţii la adresa acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri