SUA. Momente memorabile ale ceremoniilor de învestire

Data publicării:
20012013 20ceremonie-44681

Lyndon Johnson a avut parte de o ceremonie de învestire specială. A depus jurământul pe 22 noiembrie 1963, la bordul Air Force One, după asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy.

După Dwight Eisenhower şi Ronal Reagan, şi Barack Obama are parte de două ceremonii de învestire. Cea de acum patru ani a fost marcată de un mic incident.

Din cauza unei încurcături de la ceremonia de inaugurare, prin schimbarea locului expresiei „cu credinţă" în jurământ, Barack Obama a repetat, a doua zi, declarația, într-un cadru restrâns, la Casa Albă. Şi acum sunt două ceremonii - una pentru public, una într-un cerc restrând, la Casa Albă.

Un moment memorabil din istoria inaugurărilor a fost discursul președintelui John Fitzgerald Kennedy, la 20 ianuarie 1961. „Nu întrebați ce poate face țara pentru voi, ci ce puteți face voi pentru țară”, a spus atunci JFK.

Potrivit istoricilor, cel mai scurt discurs de inaugurare i-a aparținut lui Abraham Lincoln, în martie 1865, în plin război civil. Cel mai lung, de o oră şi 45 de minute, l-a rostit preşedintele William Henry Harrison, în 1841.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri