SUA | Noi demisii din Departamentul de Stat

Data publicării:
U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
WASHINGTON - MAY 01: Chairman and CEO of ExxonMobil Rex Tillerson discusses the future of energy technology at the Ronald Reagan International Trade Center May 1, 2006 in Washington, DC. Tillerson and other leaders from the oil business in the U.S. and Saudi Arabia participated in the discussion "The Role for Technology in Meeting Future Energy Challenges," sponsored by the Center for Strategic and Internationl Studies. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Ambasadoarea Statelor Unite în Mexic, Roberta Jacobson, a anunţat joi că părăseşte administraţia americană, prelungind lista demisiilor care afectează Departamentul de Stat de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Rex Tillerson /  FOTO: Gulliver / Getty Images

„După 31 de ani de serviciu în cadrul guvernului american, voi pleca la începutul lui mai în căutarea unor noi oportunităţi”, a declarat Roberta Jacobson într-un mesaj în spaniolă publicat pe Twitter, fără să precizeze motivele plecării sale.

Ea a dat asigurări că relaţiile dintre cele două ţări vecine sunt „puternice şi cruciale”. „Împreună suntem mai puternici!”, a subliniat ambasadoarea.

Acest anunţ a fost făcut într-un moment în care, potrivit cotidianului Washington Post, Mexicul şi Statele Unite au abandonat pregătirile pentru o vizită în capitala americană a preşedintelui Enrique Pena Nieto, din cauza tensiunilor persistente pe tema finanţării zidului de frontieră împotriva migranţilor dorit de omologul său Donald Trump.

În această săptămână, Departamentul de Stat american s-a mai confruntat cu plecarea, din motive „personale”, a emisarului său special pentru politica nord-coreeană, Joseph Yun, în plină criză legată de ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Acest ambasador, diplomat de carieră din 1985, a fost unul din principalele „canale de comunicare” ale Washingtonului cu regimul nord-coreean. Printre altele, el s-a aflat în contact cu misiunea diplomatică nord-coreeană la Naţiunile Unite pentru a obţine repatrierea studentului Otto Warmbier, închis în Coreea de Nord şi mort în iunie la scurt timp după revenirea sa, în comă, în Statele Unite.

La începutul lui februarie, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi americani, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Thomas Shannon, şi-a anunţat şi el plecarea.

Toate aceste demisii complică şi mai mult situaţia Departamentului de Stat, unde numeroase posturi de înalţi responsabili sunt vacante, suscitând critici aspre la Washington.

În ultimul an, de la instalarea noii administraţii republicane, numeroase defecţiuni s-au situat în centrul atenţiei pentru că, frecvent, au fost însoţite de critici virulente la adresa modului în care este gestionată diplomaţia americană de către Rex Tillerson, fost CEO al gigantului petrolier ExxonMobil, care a primit consemnul să reducă substanţial bugetul aparatului diplomatic.

Cu atât mai mult cu cât 13 posturi de subsecretar de stat şi secretar de stat adjunct, precum şi zeci de posturi de ambasador nu au fost ocupate după alegerea lui Donald Trump. Numeroşi diplomaţi americani, dar şi străini deplâng „disfuncţionalităţile” Departamentului de Stat, supus unei reorganizări masive conduse de Rex Tillerson.

SURSA: AGERPRES

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri