SUA: Rusia testează rachete cu rază medie de acţiune, încălcând un tratat semnat de Reagan şi Gorbaciov în 1987

Data publicării:
Reagan and Gorbachev signing 1

Statele Unite au informat România şi pe ceilalţi aliaţi NATO că Rusia încalcă un tratat semnat în 1987 de Reagan şi Gorbaciov, prin care testarea rachetelor cu rază medie de acţiune este interzisă. Se pare că Rusia a reluat încă din 2008 testarea acestui gen de rachetă a cărei rază de acţiune este suficient de mare cât să lovească atât teritoriul Statelor Unite, cât şi pe cel al ţărilor europene.


Rusia încearcă de ani buni de zile să rupă acest acord fără să intre în conflict cu Statele Unite. Moscova spune că are nevoie de aceste rachete din cauza vecinilor, în contextul în care China este într-o cursă continuă a înarmării. Iar Pakistanul, una dintre cele mai instabile ţări care deţine bomba atomică, este suficient de aproape de Rusia, chiar dacă nu are graniţă directă cu ea.

Testele ruseşti ar putea complica şi mai tare relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia, răcite de scutul anti-rachetă de la Deveselu şi de punctele de vedere diferite asupra războiului din Siria. Încă dinaintea reîntoarcerii lui Vladimir Putin la Kremlin, Barack Obama a încercat normalizarea acestor relaţii. Printre altele, el a eliminat unul dintre elementele scutului anti-rachetă, însă Rusia îşi urmăreşte în continuare propria agendă.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri