SUA şi Turcia antrenează rebelii sirieni

Data publicării:
REBELI

Înţelegerea parafată la Ankara face parte din strategia statelor vestice pentru îngrădirea şi eliminarea jihadiştilor. Asta în vreme ce Irakul se va folosi la rândul său de luptători antrenaţi de americani pentru recucerirea oraşului Mosul.

Înţelegerea de la Ankara a fost semnată de subsecretarul turc al Afacerilor Externe şi de ambasadorul american în Turcia, John Bass. „Suntem într-o poziţie mai bună, întreaga regiune va beneficia de pe urma înţelegerii. Sunt de acord că acesta este un început. Avem multă muncă de făcut, dar eu sunt mulţumit că am făcut acest pas. Din partea guvernului meu, vreau să ofer mulţumiri colegilor dumneavoastră, pentru modul în care au abordat aceste negocieri”, a declarat John Bass, ambasadorul Statelor Unite în Turcia.

Oficialii care au luat parte la negocieri susţin că acordul va spori presiunea asupra Statului islamic şi va încetini răspândirea grupării teroriste.

Ankara vrea instruirea facţiunilor rebele moderate şi pentru a lupta împotriva regimului Bashar al-Assad de la Damasc. La rândul său, guvernul irakian va organiza o amplă operaţiune cu 25 de mii de luptători împotriva jihadiştilor care deţin controlul asupra oraşului Mosul. Anunţul a fost făcut de un oficial militar american, sub protecţia anonimatului.

Statul Islamic deţine controlul asupra unor teritorii largi din Siria şI Irak, precum şi asupra mai multor porturi din Libia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri