Suedia încetează cooperarea cu Rusia în domeniul apărării. Operaţiunea de căutare a submarinului „misterios”, oprită 

Data publicării:
submarin china 1

Vineri dimineaţa, la ora (locală) 8.00 (9.00, ora României), cea mai mare parte a operaţiunii maritime în domeniul informaţiilor care era în curs în arhipelagul Stockholm de vinerea trecută a fost oprită”, au anunţat forţele armate într-un comunicat de presă, scrie Mediafax.

O parte dintre unităţile marine au fost chemate la baze încă de miercuri, dar au rămas în stare de alertă. Forţele armate au decis vineri să păstreze, în zona de căutare, "unităţi terestre mai mici, cu misiuni specifice", se arată în comunicat.

Două noi mărturii despre submarinul misterios, surprins lângă Stockholm

Stare de alertă. Un submarin străin, surprins lângă Stockholm

Operaţiunea a fost declanşată pe 17 octombrie, după ce un martor a anunţat că a văzut un "obiect fabricat de om" în apă.

Forţele armate nu au constatat ele-însele vreo activitate submarină în arhipelagul Stockholmului ori în Marea Baltică, însă au efectuat căutări în baza a cinci "observări" de către marele public, considerate credibile.

În Suedia are loc o dezbatere în urma acestui caz, care aminteşte alte incursiuni de scurtă durată - reale sau presupuse - ale unor submarine, până în apropierea zonelor de coastă ale ţării, în timpul Războiului Rece. Rusia a negat orice implicare, afirmând că submarinul căutat este olandez, o afirmaţie dezminţită de către Olanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri