Summit-ul G8 de la Soci a fost anulat. Serghei Lavrov: „Nu e o mare tragedie”

Data publicării:
serghei lavrov min de externe rus mfax-8

Foto: Mediafax

Preşedintele american, Barack Obama, a avut un mesaj dur pentru Rusia şi a dat asigurări că faptele sale nu vor rămâne nepedepsite.

Europa şi Statele Unite sunt unite în susţinerea guvernului ucrainean şi a ucrainenilor. Suntem uniţi pentru a face Rusia să plătească pentru acţiunile pe care le-a întreprins până acum”, a spus Barack Obama.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că, în prezent, G8 nu mai există.

„Cât timp atmosfera politică nu este propice pentru G8, aşa cum este cazul acum, G8 nu există, nici la nivel de reuniuni şi nici măcar ca format de reuniune”, a spus cancelarul Germaniei.

„Trebuie să-i dăm Guvernului Rusiei şi preşedintelui Putin un semnal foarte clar că ar fi inacceptabil să înainteze pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru ar atrage sancţiuni din partea UE, SUA şi a altor ţări”, a declarat, la rândul său, premierul britanic David Cameron.

Ministrul de Externe al Rusiei, care a avut la Haga întâlniri separate cu omologii săi din Ucraina şi Statele Unite, susţine că excluderea Rusiei din G8 nu ar fi o mare tragedie.

„Dacă partenerii noştri occidentali cred că acest format este depăşit, asta este. Noi nu ne agăţăm de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8”, a spus el.

Convocată iniţial pentru siguranţa nucleară, întrunirea de la Haga s-a concentrat pe situaţia din Ucraina. Prima zi a reuniunii s-a încheiat cu un dineu oferit de regele Willem Alexander în cinstea celor peste 50 de şefi de stat şi de guvern prezenţi în oraşul olandez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri