Supraviețuitor al atacului din Noua Zeelandă: Trăgea în cei aflaţi pe podea, îi lua la rând. Am fost norocos

Data publicării:
supravietuitor

Noua Zeelandă nu-şi revine după cel mai sângeros atentat din istoria ţării. Viaţa s-a schimbat radical pentru locuitorii din Christchurch, oraşul în care 49 de oameni au fost ucişi în două moschei. Sunt clipe teribile în special pentru supravieţuitori, care au coşmaruri şi se tem să mai iasă din casă. Între timp, au apărut noi informaţii despre autorul masacrului, inculpat oficial pentru crimă. El a trecut în 2018 prin România, în drum spre Ungaria.

-Nu ştiu dacă ne vom putea reveni. E o tăcere permanentă, toată forfota din Christchurch a dispărut.

Un oraş plin de viaţă s-a transformat într-un loc îngenuncheat de durere. După masacrul de la cele două moschei din Christchurch, locuitorii nu mai găsesc puterea să zâmbească.

Localnic: Soţia mea nu a putut dormi, ne gândeam că gloanţele vor trece prin geam. E îngrozitor, e un moment răscolitor, e foarte greu să descriem prin ce trecem...

Supraviețuitor: Trăgea în cei aflaţi pe podea, îi lua la rând. Am fost norocos, fiindcă eram sub cei care muriseră deja.

Impresionaţi de drama locuitorilor din Christchurch, milioane de oameni din întreaga lume le-au transmis mesaje de încurajare. Iar în oraş, spaţiile din faţa moscheilor s-au umplut de mii de buchete de flori.

Sam Neill, actor: Nici măcar nu pot descrie furia neputincioasă şi durerea pe care le simt în această zi. Pare ceva de neconceput pentru ţara noastră mică.

-Nici măcar nu mai pot merge la moschee, mi-e teamă că se va întâmpla din nou...

Agresorul, calm şi liniştit în faţa judecătorului

Între timp, teroristul a apărut în faţa tribunalului. Nu a scos niciun cuvânt, nu a cerut eliberarea pe cauţiune, nu a vrut să rămână anonim şi nici nu a pledat vinovat sau nevinovat.

Judecător: Domnule Tarrant, sunteţi arestat preventiv. Următoarea înfăţişare va fi la Tribunalul din Christchurch, pe data de 5 aprilie 2019.

România, Bulgaria şi Ungaria, vizitate de atacator

Noi detalii despre atacator au fost furnizate de agenţia France Presse. În noiembrie anul trecut, el a trecut prin capitala Bulgariei, pentru ca apoi să vină la Bucureşti. A închiriat o maşină şi a plecat spre Budapesta. Autorităţile de la Sofia au deschis o anchetă. Nu era prima oară când fusese în Europa - în 2016, a mai avut un scurt sejur în Balcani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri