Sute de elevi de la o școală din Nigeria, dispăruți în urma unui atac armat. Autoritățile caută 333 de copii

Data actualizării: Data publicării:
Un politist din Nigeria poarta masca anti-COVID
Foto: Profimedia Images

Sute de elevi nigerieni sunt căutați de autorități, care suspectează că au fost răpiți, după ce un grup de oameni înarmați a atacat un liceu din statul Katsina, situat în nord-vestul Nigeriei. Fenomenul atacurilor armate și al răpirilor de copii a crescut exponențial în ultimii ani în această parte a Nigeriei.  

Bărbați înarmați cu arme Kalașnikov au luat cu asalt vineri noapte școala de băieți din Kankara, împușcând paznicii, au spus autoritățile guvernamentale, potrivit The Guardian.

Guvernatorul statului Katsina, Aminu Masari, a spus că autoritățile caută în pădurile din zonă 333 de elevi și au luat legătura cu părinții, „pentru a stabili numărul exact al copiilor care au fost răpiți”.

Atacul nu a fost revendicat până acum de nicio grupare.

Poliția a tras asupra atacatorilor „într-un schimb de focuri care a permis unor elevi să sară gardul școlii și să se pună în siguranță”, a declarat gambo Isah, un purtător de cuvânt.

Incidentul a stârnit furia localnicilor din zonele rurale sărace împotriva guvernului, oamenii temându-se din ce în ce mai mult pentru siguranța lor. Familii distruse de durere cer răspunsuri și imploră autoritățile să le salveze copiii.

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, originar din statul Katsina, unde se afla în weekend într-o călătorie privată, a condamnat atacul.

„Condamn cu fermitate atacul laș al acestor bandiți asupra unor copii nevinovați de la Școala de Științe”, a spus președintele, potrivit unui comunicat. 

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Garba Shehu, a declarat că armata și forțele aeriene au localizat enclava bandiților și că o operațiune este în desfășurare.

NIgeria, sub teroarea răpirilor

În ultimii ani au avut loc mai multe acțiuni împotriva grupărilor armate, în contextul în care omorurile în masă și răpirile au devenit un lucru obișnuit în zona de nord-vest a Nigeriei.

Ascensiunea acestor grupări a provocat teroare în nordul și nord-vestul țării. Adesea au loc ambuscade pentru a opera răpiri de oameni pe drumurile principale, sau jafuri armate, de multe ori soldate cu victime.

În 2014, gruparea teroristă Boko Haram a răpit 276 de fete de la internatul din Chibok, în statul Borno, situat în nord-estul Nigeriei. Aproximativ 100 dintre ele încă sunt date dispărute.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri