Sute de victime după o explozie la o uzină chimică din Texas

Data publicării:
EXPLOZIE TEXAS

Printre victime, se numără pompieri, paramedici şi poliţişti. 

Actualizare ora 13:00 Localnicii sunt în stare de şoc.

„Alergam, pământul se cutremura. Încercam doar să scăpam de acolo. Eram în spatele băiatului meu, el ţipa. A fost aruncat în aer de forţa impactului”, a relatat un martor ocular. „Eu şi prietenii mei ne uitam la incendiu, stăteam în maşină şi apoi, din senin ...bum!, o explozie puternică. Sticla a zburat peste tot”, a povestit un altul.

„Este devastator. .Un complex de locuinţe a fost distrus, creşa, şcoala, case au dispărut”, a povestit o altă persoană.

Deflagraţia a fost atât de puternică încât s-a simţit la zeci de kilometri depărtare.

„Locuiesc la o distanţă de 10 mile (n.red: 16 kilometri). S-a simţit destul de bine. A fost dur, uşile şi ferestrele caselor s-au zdruncinat” - este mărturia unui alt localnic.

Poliţia şi echipele de intervenţie lucrează fără oprire, deoarece foarte mulţi oameni sunt în continuare captivi în casele demolate de explozie. „Mergem din casă în casă, din magazin în magazin. Distrugerile sunt mari în acea zonă”, a declarat Patrick Swantson, şeful poliţiei din Waco.

Mai multe centre de primire au fost organizate în oraşele apropiate. Aici, sinistraţilor le sunt asigurate hrana, apa, haine şi un loc unde să doarmă.  

 Actualizare ora 11:00 CNN relatează că USGS, instituția care monitorizează activitatea seismică, a echivalat explozia cu un cutremur cu magnitudinea de moment de 2,1.

Actualizare ora 9:00 Explozia, aparent precedată de un incendiu la uzina de îngrășăminte chimice, s-a produs în jurul orei locale 20.00 (joi, ora 4.00, ora României), în orășelul West. Aici locuiesc în jur de 2.700 de oameni.
Câteva zeci de case au fost avariate de explozia și incendiul care i-a urmat. Flăcările au atins 30 de metri înălțime.

Originea exploziei nu a fost încă determinată, dar s-ar putea să fi fost cauzată de amoniac. Dintr-un bloc cu 50 de apartamente, aflat în apropiere, a mai rămas doar structura de rezistență. Fără îndoială, sub dărâmături există în continuare victime.

Orașul era încă învăluit în fum la două ore după explozie, iar în zona din jurul uzinei erau împrăștiate bucăți de lemn, cărămizi și sticlă. Unii martori oculari au asemuit explozia cu suflul produs de o bombă nucleară.

În 2006, uzina West Fertilizer a avut probleme cu autoritățile din Texas, care au refuzat să emită certificatul de mediu, după ce localnicii s-au plâns că există scurgeri de amoniac.

Tragedia a avut loc cu două zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la incendiul din Waco, localitatea aflată la 20 de kilometri depărtare, când, după un asediu al agenților federali, a ars o întreagă comunitate a membrilor unei secte conduse de David Koresh. Atunci, 82 de membri ai sectei și patru agenți FBI și-au pierdut viața.

De asemenea, evenimentul de la uzina din Texas are loc în condițiile în care SUA au sporit măsurile de securite, după atentatul de luni, de la maratonul din Boston, soldat cu trei morți și 180 de răniți. Și acest eveniment a avut loc cu trei zile înainte de împlinirea a 18 ani (pe 19 aprilie) de la atentatul din Oklahoma City, care, până la atentatele din 11 septembrie 2001, era considerat cel mai grav act terorist de pe teritoriul american.

Actualizare 08:00: Pompierii au reușit să stăpânească focul, iar în acest moment flăcările sunt sub control, astfel că nu mai sunt amenințate rezervoarele cu substanțe chimice, dar câteva clădiri încă sunt în flăcări.
Primarul orașului a spus că nu poate confirma numărul de 60 de morți anunțat de o parte a presei.

Creșa de copii din apropiere a fost evacuată și nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.

Toți oamenii care locuiesc pe o rază de doi kilometri în jurul uzinei au fost evacuați.


38 dintre răniți sunt în stare gravă. Șase elicoptere participă la operațiunile de salvare.
Martorii spun că deflagraţiile au fost atât de puternice, încât au putut fi auzite de la aproximativ 20 de kilometri distanţă.

Mai multe echipaje de pompieri şi ambulanţe s-au deplasat la locul incidentului. Pompierii, ajutaţi de şase echipaje în elicoptere, se luptă să stingă flăcările, care au cuprins inclusiv o şcoală, o creşă şi un întreg complex de apartamente.

Majoritatea rănilor au fost provocate de fragmente rezultate în urma exploziei.
Uzina este situată la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Waco. Jumătate din populația orașului a fost evacuată.
Cauzele exploziei nu sunt cunoscute deocamdată.

Temporar, răniţilor li s-a acordat primul ajutor pe un stadion din apropiere. Ulterior au fost transportaţi la o depărtare mai mare, întrucât riscul de incendiu era ridicat.
Există un ordin de evacuare a întregii zone şi în orice moment există riscul unei alte explozii.

Catastrofa de la Bhopal, cel mai grav accident industrial din istorie

Cel mai grav accident industrial din istorie s-a produs în anul 1984, în India. În noaptea de 2-3 decembrie, la o uzină de pesticide din Bhopal s-a produs o scurgere importantă de gaze toxice. Peste 500.000 de oameni au fost expuși unui derivat gazos de cianură, izocianat de metil, și altor substanțe chimice.

Bilanțul morților variază. Pe loc au murit 2.259 de oameni, iar ulterior guvernul local a confirmat un bilanț de 3.787 de morți. Alte surse estimează însă că în decurs de două săptămâni au murit 8.000 de oameni, iar alți 8.000 au murit din cauza bolilor cauzate de expunerea la aceste gaze toxice.

În 2006, un raport guvernamental consemna că scurgerea a provocat 558.125 de victime, dintre care 38.478 cu răni temporare, iar aproape 3.900 cu sechele severe și permanente.

 Abia în iunie 2010, opt persoane au fost găsite vinovate și condamnate la doi ani închisoare în legătură cu scurgerea de gaze din urmă cu aproape 26 de ani. Peste zece judecători s-au ocupat de acest dosar din 1987, când Biroul Central de investigaţii din India a inculpat 12 persoane pentru „ucidere din culpă”. Acuzaţii riscau până la 10 ani de detenţie. Însă, în 1996, Curtea Supremă indiană a redus acuzaţia la „omor prin neglijenţă”, pedepsită cu maxim doi ani de detenţie. 

În 1990, compania Union Carbide plătise guvernului indian compensaţii de 470 de milioane de dolari.

Potrivit activiștilor, efectele groaznice ale contaminării se simt şi în prezent.

Experţii subliniază că în Bhopal s-au înregistrat neobişnuit de mulţi copii născuţi cu defecte sau care au deficienţe de dezvoltare, precum şi diferite forme de cancer, diabet şi alte boli cronice.

Aceste boli nu apar numai în rândul supravieţuitorilor accidentului, dar şi în rândul unor persoane născute cu mulţi ani mai târziu.

Locul fostei fabrici de pesticide a fost abandonat şi preluat în 1998 de guvernul din Madhya Pradesh, dar ecologiştii avertizează că zona este contaminată în continuare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri