T. Corlățean: După Olimpiada de la Soci, Rusia ar putea crește gradul de presiune asupra Republicii Moldova

Data publicării:
titus corlatean resized mfax-1

„Toată lumea ştie că după Olimpiada de la Soci este posibil că Rusia să crească din nou gradul de presiune asupra aspirantelor la apropierea de Uniunea Europeană”, a tras un semnal de alarmă ministrul de Externe, Titus Corlăţean, în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Acesta a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

„Nu este un secret şi nu o spun într-un sens ofensator la adresa Rusiei, chiar dacă nu suntem de acord cu acest tip de acţiune politică. Ceea ce este corect este să fie respectată voinţa suverană, legitimă, proprie fiecărui stat de a-şi decide interesele. Dacă Republica Moldova a decis să semneze un acord de asociere politică şi economică, de liber schimb economic, să-şi fundamenteze sistemul intern pe baza normelor europene, este dreptul legitim al acestui stat să meargă în această direcţie”, a mai spus Titus Corlățean.

Acesta a afirmat că formulele de presiune, printre care embargoul asupra vinurilor moldovenești sau eventuale forme de retaliere împotriva forţei de muncă moldoveneşti, nu ajută la un climat de cooperare în această regiune.

Republica Moldova a parafat, în noiembrie 2013, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă închiderea negocierilor în vederea semnării documentului, care va avea loc anul acesta. Parafarea Acordului reprezintă începerea unui parteneriat strategic pe termen lung cu Uniunea Europeană, care ar putea duce la integrarea efectivă în blocul comunitar. Acordul trebuie ratificat de fiecare stat membru al UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri