Tactici militare nebunești care au avut succes

Data publicării:
submarin

Multe bătălii au rămas în istorie, consemnate de cronicarii vremii. Însă puțini știu că de câteva ori victoriile au venit în urma unor tactici controversate. De multe ori, succesul a depins de un amestec de disperare și decizii rapide care au dus la adoptarea unor tactici nebunești. Unele dintre acestea păreau adevărate condamnări la moarte, dar câteva au reușit exact opusul, scrie listverse.com.

Armata pisicilor

Animalele au fost folosite în multe războaie. Dar rareori s-a întâmplat ca ele să fie folosite în modul în care a făcut-o Cambyses al II-lea din Persia. Acesta „a aruncat” în luptă o armată de... pisici în conflictul cu egiptenii, la Pelusium, în 525 îdH. După cum știm cu toții, pisica a ocupat un loc special în societatea egipteană fiind considerată o creatură sacră, iar persanii au căutat să folosească acest lucru în avantajul lor atunci când au vrut să invadeze Egiptul.

Cambyses a ordonat oamenilor săi să picteze feline pe scuturile lor și a adus sute de pisici reale între luptătorii săi. Planul a funcționat: arcașii egipteni au refuzat să arunce săgeți aprinse asupra felinelor, temându-se că vor răni animalele - o crimă pedepsită cu moartea. Ei s-au retras, iar cei mai mulți au fost masacrați de către persani. Acest lucru a dus în cele din urmă la capturarea faraonului egiptean.

Indienii sikh, o dovadă de erosim spartan

Când te gândești la Sikh (o minoritate religioasă pașnică din India), nu te gândești în mod normal la violență. Asta dacă nu te uiți la una dintre puținele bătălii pe care le-au purtat aceștia - în care 48 de soldați au ținut piept unei armate de 100.000 de oameni. Războinicii sikh fugeau de oștenii imperiului Mughal încercând să scape astfel pe unul dintre fondatorii religiei lor de furia împăratului.  În timpul prigoanei, aceștia s-au adăpostit într-un fort dărăpănat plin de noroi și bălți care îngreunau avansarea trupelor numeroase. Au fost însă ajunși din urmă și înconjurați de inamic. Cei mai mulți s-ar fi predat, dar nu a fost și cazul celor 48 de indieni sikh care au hotărât să lupte. Au rezistat în fort mai multe zile până când au reușit să se furișeze afară și să fugă la adăpostul întunericului. În timpul cât au rezistat în fort, indienii sikh au ieșit în fiecare noapte și au ucis în total 3.000 de inamici, asigurându-și supraviețuirea religiei.

Ciocane vs submarine

În Primul Război Mondial, submarinele germane au avut un rol major în perturbarea livrărilor de ajutoare militare și alimentare dinspre SUA către Marea Britanie și Franța. Un exemplu de eficiență a fost căpitanul german Kretschmer, care a reușit alături de echipajul său să scufunde echivalentul a 200.000 de tone.

Armat britanică nu dispunea de submarine și nu putea lua contramăsuri eficiente, astfel că generalii englezi au luat o decizie pe cât de bizară, pe atât de eficientă. Britanicii au început să vâneze submarinele germane, pe timpul nopții, din bărci sau plute improvizate, echipați cu pungi și ciocane. Când aceștia descopereau un periscop, se apropiau și fie îl acopereau cu o pungă, fie spărgeau lentilele cu ciocanul. În urma acestor acțiuni, submarinul rămânea „orb” și era obligat să iasă la suprafață în bataia tunurilor marinei britanice. Măsura a avut succes, 16 submarine fiind agresate cu obiecte casnice și obligate să abandoneze atacul asupra convoaielor de aprovizionare.

Războiul lumilor tehnologice

Pare ciudat că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rușii au ales să folosească avioane biplane, din lemn și pânză, pe frontul de est, atunci când Luftwaffe avea tehnologii mult mai avansate. Din nefericire, nu aveau altă soluție.

Biplanele Poliparpov Po-2 au fost încredințate Vrăjitoarelor Nopții - o brigadă de femei-pilot. Până la finalul războiului, acestea s-au remarcat în peste 1.000 de misiuni. Pe lângă abilitățile de pilot, tehnologia învechită era tocmai secretul succesului lor: avioanele germane Me-109 erau mult prea rapide și nu puteau reduce viteza pentru a ataca avioanele Po-2 în mișcare lentă.

Biplanul rusesc purta doar două bombe fiecare, iar cadrele lor de lemn le făceau să nu fie detectabile de radar. Având acest avantaj, acestea puteau bombarda nestingherite poziții avansate ale armatei germane. Au fost printre puținele avioane sovietice care au supraviețuit în timpul confruntărilor din est. Tehnologia era atât de simplă, încât Vrăjitoarele Nopții au urcat în aceste aparate de zbor cu doar 4 patru ore de antrenament.

Dușmanul dușmanului meu

La 5 mai 1945 a avut loc una dintre cele mai ciudate încleștări ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu puține zile înainte de predarea oficială a celui de-al Treilea Reich, un maior german, Josef Gangl, și oamenii săi au luptat alături de 14 americani împotriva unor trupe SS. Militarii germani conduceau o închisoare amenajată într-un castel unde erau ținuți prizonieri francezi.

Ofițerii germani care conduceau închisoarea au hotărât să se pună la dispoziția celor 14 militari americani care au venit să elibereze prizonierii francezi. Atât că imediat după ce s-au predat, în zonă au ajuns trupe SS care erau trimise să execute prizonierii.

În aceste condiții, s-a înregistrat un caz unic în război, atunci când militari americani au luptat alături de germani împotriva unor trupe SS. Aceștia au fost ajutați și de prizonierii francezi care au primit arme de la conducerea închisorii. În cele din urmă, maiorul Josef Gangl a fost ucis de un lunetist SS, dar aliații au rezistat și au eliberat în cele din urmă prizonierii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri