Sari la conținut

Taifunul Haima a lovit Asia de Sud-Est. Valuri de 10 m

Un nou taifun, al 22-lea din acest an, a lovit Asia de Sud-Est. Furtuna de categoria cinci, cea mai ridicată, a dus la evacuarea a mii de oameni din mai multe localităţi din China, Taiwan sau Filipine. Metropola Hong Kong a fost blocată parţial din cauza vijeliei puternice. Regiunile de coastă din sudul Chinei au fost lovite de valuri care au depăşit 10 metri înălţime, în timp ce în Taiwan, o tornadă uriaşă a trecut printr-un mic oraş.

Locuitorii unui oraş din Taiwan au asistat uimiţi cum o tornadă de apă trece pe străzi. Taifunul Haima a provocat numeroase pagube materiale în Taiwan şi a paralizat activitatea în mai multe oraşe.

Valurile uriaşe au obligat autorităţile chineze să închidă mai multe porturi din regiunea de sud a ţării, cea mai afectată de taifunul Haima. Furtuna puternică a măturat zonele de coastă şi a zdruncinat chiar şi uriaşele macarale din porturile de marfă. Traficul rutier a fost blocat parţial, iar trenurile de mare viteză au avut restricţii de circulaţie.

Valuri uriaşe au fost şi în regiunea autonomă chineză Hong Kong, însă acestea nu i-au speriat pe amatorii de sporturi extreme. Mai mulţi surferi au profitat de furtună şi au încercat să plutească pe marea agitată.

În schimb, în oraş a fost dezastru. Circulaţia rutieră a fost închisă din cauza vântului foarte puternic şi a ploii torenţiale.

 

De asemenea, multe dintre cursele aeriene de pe aeroportul din Hong Kong au fost suspendate, iar numeroşi pasageri s-au trezit blocaţi în sălile de aşteptare.

Şi statul Filipine a fost lovit de taifun, cel mai puternic care a măturat arhipelagul în ultimii trei ani. Mii de locuinţe au rămas fără electricitate după ce vântul a doborât copaci peste liniile de înaltă tensiune, iar autorităţile au intervenit pentru a ajuta populaţia, cu alimente şi apă.