Talibanul care a împușcat-o pe Malala Yousafzai a fugit din arestul la domiciliu

Data actualizării: Data publicării:
malala yousafzai

Un oficial taliban, fost purtător de cuvânt al grupării teroriste în perioada unora dintre cele mai devastatoare atacuri ale sale, inclusiv tentativa de asasinat asupra tinerei activiste Malala Yousafzai, a fugit din arestul la domiciliu din Pakistan, susținând că ar fi încheiat un acord secret cu forțele naționale de securitate, scrie New York Times.

Forțele de securitate și Serviciile Secrete din Pakistan au fost acuzate de multe ori că au ajutat grupuri teroriste, acuzații pe care, de altfel, le-au negat. Un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze a refuzat să comenteze recentele dezvăluiri făcute de taliban.

"Timp de trei ani am stat în detenție. În această perioadă am onorat partea mea de înțelegere", a declarat Sajjid Mohmand într-o înregistrare audio publicată, joi, pe rețelele de socializare. "În viitorul apropiat voi face mai multe dezvăluiri despre această înțelegere și oamenii implicați". Talibanul a putut fi contactat telefonic, potrivit jurnaliștilor NYT, acesta confirmând, vineri, autenticitatea înregistrării audio și a adăugat că, în prezent, el și familia sa se ascund. 

Malala Yousufzai a fost atacată în luna octombrie 2012 în timp ce se întorcea de la școala la care învăța în Valea Swat din Pakistan. O săptămână mai târziu, ea a fost transportată la un spital din Marea Britanie pentru tratament intensiv. În prezent, Malala locuiește și studiază în Marea Britanie. 

Tânăra militantă pentru dreptul la educație al femeilor din societatea islamică a primit numeroase distincții pentru pace. Tatăl ei a fost numit consilier ONU pentru educație, iar 12 iulie a fost desemnată de ONU drept Ziua Malala.

Mohamad s-a predat în 2017, iar Forțele de securitate au anunțat arestarea sa drept o victorie a luptei lor pentru combaterea terorismului. Sajjid Mohamand a fost plasat în arest la domiciliu, alături de familia sa, în Hayatabad, o suburbie de lux a orașului Peshawar. Însă, un oficial din cadrul Serviciilor Secrete a dezvăluit că bărbatul a fost de acord să se predea în urma unei înțelegeri cu forțele de securitate pakistaneze.

Bărbatul a evadat în luna ianuarie, însă fuga sa a fost anunțată abia la începutul lunii februarie. Autoritățile suspectează că Sajjid Mohmand se ascunde, în prezent, într-o regiune muntoasă de la granița cu Afganistanul.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri