Țara care a ales să vaccineze mai întâi forța de muncă și apoi vârstnicii. Care sunt motivele din spatele strategiei

Data actualizării: Data publicării:
vaccinare anti-covid
Vaccin Covid-19 Foto: Profimedia Images

Indonezia va începe săptămâna viitoare campania de vaccinare anti-COVID-19, însă strategia acestei țări diferă de cea a altora. Țara asiatică va imuniza mai întâi adulții, cu scopul de a atinge rapid imunitatea de grup și de a revigora economia, transmite Reuters.

În țările europene, campania de vaccinare anti-COVID-19 a început fie cu vârstnicii, fie cu cadrele medicale. Însă, în Indonezia, țară cu 270 de milioane de locuitori, primii care vor beneficia de vaccin vor fi persoanele cu vârste între 18 și 59 de ani.

De ce categoria de vârstă 18-59 este prima care se va vaccina?

Indonezia, care intenționează să înceapă vaccinările în masă cu vaccinul dezvoltat de Sinovac Biontech, spune că nu are încă suficiente date despre eficacitatea vaccinului asupra persoanelor în vârstă, deoarece studiile clinice în curs de desfășurare în țară implică persoane cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.

Prin această strategie, Indonezia speră să obțină imunitate de grup în rândul celor care susțin economia țării, adică forța de muncă.

Cât de eficientă este strategia Indoneziei?

Strategia aleasă de Indonezia a atras atenția mai multor experți care susțin că abordarea țării asiatice ar putea încetini răspândirea COVID-19, fără să afecteze ratele de mortalitate.

„Adulții mai tineri care lucrează sunt, în general, mai activi, mai sociali și călătoresc mai mult, astfel încât această strategie ar trebui să scadă transmiterea comunității mai repede decât vaccinarea persoanelor în vârstă. Desigur, bătrânii sunt mai expuși riscului de boli severe și deces, astfel încât vaccinarea acestora are o rațiune alternativă” a declarat Profesorul Dale Fisher de la Școala de Medicină Yong Loo Lin, de la Universitatea Națională din Singapore.

Sunt însă și experți care se arată sceptici în ceea ce privește obținerea unei imunități de turmă, deoarece nu sunt făcute destule cercetări pentru a stabili dacă persoanele vaccinate mai pot transmite virusul sau nu.

Țara a primit până acum aproximativ 700.000 de doze din vaccinul Sinovac Biontech și urmează ca în lunile viitoare să primească și doze ale vaccinului creat de Pfizer, precum și cel dezvoltat de AstraZeneca și Oxford.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri