Țara cu mai mulţi turişti decât localnici se pregăteşte pentru o erupţie cu efecte de cataclism

Data actualizării: Data publicării:
vulcan

Țara cu mai mulţi turişti decât localnici, Islanda, este faimoasă pentru gheţari, vulcani şi gheizere. Una dintre atracţiile principale este cel mai înalt vulcan de acolo. Oamenii de ştiinţă avertizează însă că se adună tot mai multă magmă, iar localnicii trebuie să fie pregătiţi pentru momentul în care uriaşul se va trezi din somnolenţa de secole. Iată acum un reportaj din emisiunea „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

Einar Rúnar Sigurdsson va zbura cu elicopterul peste cel mai înalt pisc şi cel mai periculos vulcan al Islandei. În vârstă de 50 de ani şi practicant de sporturi extreme, Sigurdsson locuieşte aproape de poalele vulcanului Örafajökull. E treaba lui să evalueze situaţia mai îndeaproape.

După o perioadă de inactivitate de aproape 300 de ani, vulcanul a revenit la viaţă, şi islandezii au toate motivele să fie îngrijoraţi.

Einar a urcat pe vulcanul înalt de 2000 de metri, la minus 15 grade Celsius. Acum, craterul e plin cu zăpadă şi gheaţă. Dar în urmă cu mai mult de un an, calota de gheaţă, groasă de 600 de metri, s-a prăbuşit, topită de căldura extremă din interior.

Runar Sigurdsson, ghid montan: "Acum, sunt cutremure în fiecare zi, în fiecare săptămână. Sunt destul de mari. De multe ori, aceste cutremure s-au simţit la fermele şi hotelurile din împrejurimi."

Specialiştii de la Centrul islandez de reacţie în situaţii de criză, din capitala Reykjavik, sunt în stare de alarmă. Ei monitorizează şi cea mai slabă mişcare a vulcanului, 24 de ore din 24.

Islanda se pregăteşte pentru o erupţie cu efecte de cataclism. Adânc sub vulcan, o cameră cu lavă freamătă şi se mişcă în permanenţă.

Kristin Jónsdóttir, specialist Seismologie Islandez: "Vă pot arăta chiar aici, pe laptopul meu. Se vede foarte clar. Aceasta e o imagine din 2005. Iar aici, în 2017, începe să se vadă această amplificare. Nu contează la care parametru te uiţi. Fie că este rata lunară a cutremurelor, fie magnitudinea, fie energia eliberată de aceste cutremure, toţi parametrii cresc. Se va întâmpla la un moment dat, categoric. Va fi o erupţie. Întrebarea este "când".

Islanda are, în total, 130 de vulcani. În ultima sută de ani au avut loc aproximativ 40 de erupţii, inclusiv cea a vulcanului Eyafallajökull, în 2010. Şi acesta fusese acoperit cu o calotă de gheaţă groasă de câteva sute de metri. Multe milioane de tone de apă provenită în urma topirii s-au acumulat sub gheţar şi apoi s-au revărsat în valea de la baza vulcanului.

Gheaţa răceşte lava rapid, ceea ce provoacă explozii şi un nor de cenuşă. În 2010, norul de cenuşă s-a înălţat nouă kilometri în atmosferă şi a paralizat traficul aerian în Europa. Însă dacă Örafajökull ar fi să erupă, cenuşa şi fumul ar putea ajunge la peste 20 de kilometri în atmosferă.

Ar transforma ziua în noapte şi ar acoperi fermele din sud-estul Islandei cu un strat de cenuşă.

Această şcoală, cu grădiniţă şi creşă, e situată chiar la poalele vulcanului Örafajökull.

Trei dintre elevi n-au venit, pentru că sunt bolnavi. Aşa că în şcoală nu sunt decât trei persoane, printre care şi învăţătoarea. Ea le-a dat copiilor planuri pentru situaţii de urgenţă.

Pe continent, copiii desenează flori şi copaci: aici, desenează vulcani care erup.

Magnhildur Gisladóttir, învăţătoare: "E foarte periculos. Vulcanul ar putea distruge totul aici. Întreaga regiune. Da, e foarte periculos. Din păcate."

Einar Rúnar Sigurdsson, practicant de sporturi extreme, a urcat, până în prezent, pe vulcan, de 303 ori. El duce adesea turişti până la bizarele formaţiuni de gheaţă. Însă oricât ar fi de pitoreşti şi ispititoare fenomenele naturale din jur, vulcanul Örafajökull prezintă acum o ameninţare foarte serioasă.

Einar Runar Sigurdsson, ghid montan: "În cel mai rău caz, şuvoiul de apă care s-ar prăvăli pe versant mi-ar da un răgaz de doar 20 de minute. Cât va fi de gros norul de cenuşă? Va fi foarte fierbinte ? Va ploua cu cenuşă? E greu de zis, desigur. Dacă toate acestea ar începe să iasă din vulcan, ar începe să cadă pe ferma mea."

Dacă vulcanul Örafajökull şi-ar arunca în aer învelişul alb de gheaţă şi ar scuipa apoi în jur fum negru, toate s-ar simţi aici dar şi pe toată întinderea Europei.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproductie Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri