Țara în care 1 din 10 oameni sunt dependenți de heroină. Cum a ajuns un paradis tropical să fie inundat de droguri

Data publicării:
Victoria, Seychelles
„În acest moment, pe cap de locuitor, în ceea ce privește consumul de heroină, Seycheles este pe locul întâi în lume”, a dezvăluit președintele țării, Wavel Ramkalawan. Foto: Profimedia Images

În jur de 10% din populația acestei națiuni insulare este dependentă de heroină, guvernul din Seychelles declarând că situația a degenerat într-o „epidemie”, relatează BBC. Și când ajung la închisoare, dependenții de droguri sunt la fel de vulnerabili în fața crizei care amenință să copleșească toată țara.

Seychelles este o țară a contradicțiilor, dar ele sunt încă și mai greu de înțeles în cazul principalei închisori a insulelor, construită în vârful unui deal și înconjurată de priveliști idilice ale oceanului Indian.

La intrarea în închisoarea Montagne Posée, pictat pe unul dintre pereți, este un portret de patru metri al lui Nelson Mandela alături de următorul citat: „Se spune că nimeni nu cunoaște o națiune până când nu a fost în închisorile ei.”

În cazul insulelor Seychelles, cuvintele președintelui sud-african exprimă perfect diferența dintre imaginile cu hoteluri de lux și peisaje paradisiace cu care țara îi atrage pe turiști și ceea ce se întâmplă cu adevărat în rândul populației locale – o imagine care nu este niciunde mai clară decât între zidurile închisorii.

Înăuntru, întunericul este copleșitor. La primele ore ale după-amiezii, în închisoare nu pătrunde nicio rază de Soare. Deținuții folosesc cartoane cu care își creează un spațiu mai intim în celule. Unele dintre ele sunt atât de mici încât seamănă cu niște cuști.

seychellezi pe o stradă din Victoria, Seychelles
Criza de heroină este atât de gravă încât metadona – un înlocuitor cu care se tratează dependența de heroină – se eliberează gratuit pentru persoanele înregistrate în programul de reabilitare. Foto: Profimedia Images

Muncitori străinii au fost aduși pentru a-i înlocui pe localnicii dependenți de droguri

Problema drogurilor pândește și ea în întunericul din închisoare, care nu oferă nicio protecție în fața crizei de heroină – unu din zece cetățeni ai insulelor Seychelles este dependent de heroină.

Dependența de heroină este o problemă atât de răspândită încât este nevoie de muncitori străini pentru a lucra la proiectele la care localnicii care sunt dependenți de droguri nu o mai pot face.

În închisoare, gardieni din Tanzania sunt introduși printre restul angajațiilor în încercarea de a combate corupția și de a opri influxul de heroină în celulele pușcăriașilor – dar strategia nu a funcționat.

Chiar și președintele țării a recunoscut că închisoarea nu este pregătită să îndeplinească rolul pentru care a fost construită.

„Când ai așa o dezordine, aici este un teren propice pentru ofițerii corupți. Și odată ce ai corupție, atunci drogurile vor continua să ajungă în închisoare”, a spus președintele Wavel Ramkalawan, care a adăugat faptul că plănuiește să construiască o nouă închisoare.

Ramkalawan recunoaște că „situația drogurilor este foarte rea”. „În acest moment, pe cap de locuitor, în ceea ce privește consumul de heroină, Seycheles este pe locul întâi în lume”, a dezvăluit președintele țării.

seychelles-droguri
În fiecare dimineață, o dubă albă face mai multe opriri, acolo unde oameni de toate felurile așteaptă să își primească doza de metadonă cu care se tratează de dependența de heroină. Foto: Profimedia Images

Povestea lui Jude: „Tot ce a văzut, a luat și a vândut pentru droguri”

„Mi-e rușine să spun, dar, știți, sunt dependent și nu este ușor”, a spus Jude, unul dintre deținuți. Bărbatul și-a petrecut ultimii 10 ani ieșind și intrând înapoi la închisoare în repetate rânduri, în cele mai multe cazuri, pentru furt. Are nevoie de bani ca să își satisfacă dependența de droguri.

Ravinia, mama sa, care a venit să îl vadă la închisoare, a fost nevoită să facă față și unei alte tragedii: după ce a lucrat din greu ani de zile la un restaurant de fast-food pe care îl conducea, ca să le poată oferi copiilor o viață mai bună, heroina a distrus totul.

Tony, fiul cel mare al Raviniei a fost găsit spânzurat în 2011. Moartea lui a rămas un mister, dar Tony era implicat în traficul de heroină. Mama lui nu crede că fiul ei s-a sinucis.

„Nu mai avem nimic zilele astea pentru că totul a dispărut. [Jude] mi-a luat carnetul de cecuri și a început să își scrie cecuri”, a povestit Ravinia. „A luat totul... țin minte că odată nu mai aveam nici măcar cearceafuri de pat. Tot ce a văzut, a luat și a vândut pentru droguri.”

Prima dată când Jude a ajuns la închisoare, Ravinia s-a simțit ușurată, dar calmul ei a fost de scurtă durată. Ea spune că a fost ca și când l-ar fi trimis pe fiul ei la „o școală pentru infractori”.

„Fă-o înainte să fie prea târziu”, i-a răspuns Ravinia cu lacrimi în ochi fiului ei, după ce acesta i-a promis că o să se schimbe: „Vreau să fiu o persoană mai bună”.

piscina unui hotel de lux din Seychelles
La doar cinci minute de mers cu mașina de la drumurile principale – dincolo de hotelurile de lux și restaurantele scumpe – drogurile se găsesc la tot pasul. Foto: Profimedia Images

Metadona se eliberează gratuit la colțul străzii pentru persoanele dependente de heroină

Criza de heroină este atât de gravă încât metadona – un înlocuitor cu care se tratează dependența de heroină – se eliberează gratuit pentru persoanele înregistrate în programul de reabilitare.

În fiecare dimineață, în Victoria, a dubă albă face mai multe opriri în oraș, în toate locurile formându-se cozi de oameni de toate felurile care așteaptă să își primească doza de metadonă cu care încearcă să scape de dependența de heroină.

În mod surprinzător, într-o țară care a ajuns ostatica heroinei, metadona este singurul ajutor pe care cei care consumă droguri se pot baza.

Pentru mulți seychellezi, doza zilnică de metadonă este doar o doză în plus care le alimentează dependența de droguri – o combinație foarte periculoasă. Folosirea heroinei și a metadonei în același timp poate duce la o supradoză fatală.

Folosirea metadonei fără un plan de detoxifiere și fără îndrumare profesională nu este aproape niciodată o soluție bună pe termen lung. Cu toate acestea, din cauza unor decizii politice, autoritățile din Seychelles au închis toate centrele de reabilitare de pe insule.

tineri-plajă-seychelles
După ce pe piața drogurilor din Seychelles și-au făcut apariția și cocaina și metamfetamina, lumea a început să se teamă că ce-i mai rău de-abia acum va urma. Foto: Profimedia Images

La doi pași de hotelurile de lux și restaurantele pentru turiști, drogurile se găsesc la tot pasul

Președintele Ramkalawan, care a condus țara în ultimii doi ani, a dat vina pe predecesorii săi pentru lipsa măsurilor prin care pacienții pot primi îngrijiri.

Heroina vine în special din Afganistan și Iran pe calea apei și pătrunde în Seychelles prin granițele sale foarte slab controlate. Cu aproape un milion de kilometri pătrați de ape teritoriale, contrabandiștii au mult spațiu să acționeze.

Odată ce sunt coborâte din bărci, drogurile ajung să fie vândute în magazine improvizate în spatele caselor localnicilor din multele ghetouri ale țării.

La doar cinci minute de mers cu mașina de la drumurile principale – dincolo de hotelurile de lux și restaurantele scumpe – drogurile se găsesc la tot pasul, iar lumea se teme că ce-i mai rău de-abia acum va urma.

În timp ce heroina rămâne principalul drog disponibil în Seychelles, cocaina și metamfetamina au început și ele să fie utilizate și niciunul din aceste droguri nu poate fi tratat cu metadonă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri