TENSIUNI. Chinezii au pătruns în apele teritoriale japoneze

Data publicării:
5502243 20afp 20mediafax 20foto 20str-49701

Navele au intrat în apele teritoriale nipone la ora locală 9.30, a precizat aceeaşi sursă. „Japonia nu poate accepta aşa ceva, este extrem de regretabil”, a decarat şeful diplomaţiei nipone Fumio Kishida, adăugând că a prezentat nemulţumirea japoneză ambasadei Chinei de la Tokyo.

Aceste incursiuni repetate provoacă nemulţumirea Guvernului de dreapta al lui Shinzo Abe, care a promis să consolideze măsurile de supraveghere în jurul Senkaku a căror proprietate niponă nu este „negociabilă”, potrivit lui.

Beijingul trimite periodic nave, precum şi avioane, în împrejurimile arhipelagului Senkaku, începând din septembrie 2012, atunci când Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule din Marea Chinei de Est, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.

Diferendul teritorial s-a agravat brusc atunci, fiind marcat de o săptămână de manifestaţii antijaponeze, adeseori violente, în China.

În faţa acestei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunţat recent constituirea unei forţe speciale formate din 600 de persoane şi 12 nave ale pazei de coastă pentru a supraveghea şi proteja acest arhipelag, în special cu zece noi nave de 1.000 de tone.

Acţiunea se înscrie în cadrul creşterii cheltuielilor destinate apărării, o premieră de 11 ani încoace.

Relaţiile sunt în continuare tensionate, după ce săptămâna trecută Tokyo a afirmat că o fregată chineză a vizat, la 30 ianuarie, o navă militară japoneză, cu un radar care este utilizat pentru „indicarea” unei ţinte ce urmează să fie atinse în Marea Chinei de Est.

Japonia a solicitat scuze, dar Beijingul a dezminţit afirmaţiile, acuzând, în schimb, Tokyo că vrea „discrediteze” China.

Tokyo a ameninţat că va prezenta probe care să susţină afirmaţiile, dar, după ultimul test nuclear nord-coreean, se pare că au renunţat, potrivit presei şi unor analişti, pentru a nu inflama şi mai mult relaţiile cu Beijingul, al cărui sprijin pentru comunitatea internaţională este indispensabil cu privire la dosarul nord-coreean.

Arhipelagul nelocuit Senkaku/Diaoyu este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziţia sa strategică, fundul maritim al acestuia ar conţine hidrocarburi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri