Tensiuni diplomatice între Rusia şi Sri Lanka, după ce un avion al companiei Aeroflot a fost reținut la sol

Data actualizării: Data publicării:
avion aeroflot pista profimedia-0665994248

Principalul aeroport din Sri Lanka a dat asigurări sâmbătă că executivul ţării nu s-a aflat la originea deciziei de a reține la sol un avion al companiei ruse Aeroflot, ceea ce a dus la un protest diplomatic din partea Moscovei, informează AFP.

Un Airbus A330 a fost reţinut la sol joi pe aeroportul internaţional Bandaranaike, în ziua în care a sosit din Moscova, după o decizie a unui tribunal din Colombo. Zborul SU289 urma să plece spre capitala rusă cu 191 de pasageri şi 13 membri ai echipajului la bord.

Reprezentantul diplomatic srilankez a fost convocat vineri la Ministerul Afacerilor Externe rus, unde i s-a înmânat „o notă de protest”, potrivit agenţiei de presă TASS.

Serviciul Aeroport şi Aviaţie, care administrează aeroportul Bandaranaike, a dat asigurări că disputa este „de natură strict comercială” şi a apreciat, într-un comunicat, că ea nu ar trebui să fie în centrul unei tensiuni diplomatice.

Decizia de a imobiliza la sol avionul a fost luată de tribunalul comercial din Colombo, sesizat într-un conflict comercial de o companie aeriană irlandeză, Celestial Aviation Trading 10 Limited.

Avionul staţionează pe aeroportul internaţional Bandraranaike, în nordul capitalei Colombo, iar pasagerii săi au fost cazaţi la hoteluri.

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a suspendat toate zborurile internaţionale în martie, în urma sancţiunilor occidentale adoptate pentru a protesta împotriva invaziei ruse asupra Ucrainei. Zborurile spre Colombo au fost reluate după o lună, mai notează AFP, preluată de Agerpres.

Aviaţia civilă rusă le-a recomandat companiilor sale aeriene, ale căror avioane aparţin în majoritatea unor firme de închiriere în special europene, să-şi suspende zborurile internaţionale pentru a evita confiscarea lor.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri