Tensiuni în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
CHINA

Anunţul vine la puţin timp după ce secretarul american al Apărării ceruse Chinei să-şi restrângă acţiunile în zonă şi să renunţe la politica expansionistă.

Anunţul privind participarea în mai 2016 la exerciţii militare împreună cu forţele navale ale Beijingului a fost făcut de ministrul rus al Apărării. Acesta a precizat că este îngrijorat de securitatea în regiune şi a acuzat Statele Unite că sunt principalul factor de destabilizare în Marea Chinei de Sud.

În fiecare zi, SUA devin tot mai concentrate pe izolarea Rusiei şi Chinei. În ciuda îngrijorării noastre privind sistemul global de apărare antirachetă al americanilor, ei continuă politica de perturbare a stabilităţii strategice prin adăugarea unui segment regional al scutului în zona Asia-Pacific”.

sursa: Russia Today

Manevrele militare din mai 2016 vor avea loc în Marea Chinei de Sud, spaţiu în care mai multe ţări asiatice, împreună cu Statele Unite, fac presiuni asupra Beijingului să stopeze construcţia de insule artificiale. În schimb, China susţine că operaţiunile nu vizează nicidecum expansiunea sau exploatarea resurselor. 

„Sunt menite să ajute China să-şi îndeplinească mai bine responsabilităţile în privinţa operaţiunilor de căutare şi salvare, prevenire a dezastrelor şi operaţiuni umanitare, cercetare ştiinţifică maritimă, observaţii meteorologice, protecţia mediului, securitatea navigaţiei şi servicii de pescuit”, a declarat Sun Jianguo, amiral.

În acest context, oficialii de la Beijing au cerut americanilor să stea departe de Marea Chinei de Sud, însă aceştia au anunţat deja că vor trimite nave de război în regiune. 

Să fie clar! Statele Unite vor zbura, naviga şi opera oriunde permite legea internaţională, aşa cum facem în toată lumea. America împreună cu aliaţii săi şi partenerii din regiune nu vor fi descurajaţi să-şi exercite aceste drepturi, drepturile tuturor naţiunilor”, a spus Ashton Carter, secretarul american al Apărării.

Prin Marea Chinei de Sud trec multe rute comerciale. Potrivit convenţiilor internaţionale, zonele economice sunt împărţite de China, Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia şi Vietnam. Cu toate acestea, China revendică aproape toate insulele, chiar dacă ele sunt mai apropiate de ţărmurile altor state.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri