Tensiuni în Orientul Mijlociu | Ministrul iranian de externe: Un atac împotriva Iranului va însemna un „război total”

Data publicării:
Magnitude 9.0 Earthquake And Tsunami Devastate Northern Japan
Foto: GettyImages

Consecinţa unor lovituri militare americane ori saudite împotriva Iranului va fi un „război total”, a declarat joi la postul american CNN ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a susţinut că ţara sa nu va „clipi” dacă va trebui să-şi apere teritoriul, transmit agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Reacţia oficialului iranian vine după ce omologul său american, secretarul de stat Mike Pompeo, a calificat atacurile de sâmbătă cu drone şi rachete asupra unor importante instalaţii petroliere saudite drept un „act de război”. SUA şi Arabia Saudită au pus acest atac pe seama Iranului, acuzaţie negată de Teheran.

„Fac o declaraţie foarte serioasă despre apărarea ţării noastre”, a continuat Zarif în declaraţia la CNN şi a negat responsabilitatea ţării sale în acele atacuri. „Considerăm că o confruntare militară provocată de o înşelăciune este îngrozitoare (...), dar nu vom clipi dacă va trebui să ne apărăm teritoriul”, a insistat şeful diplomaţiei iraniene.

Totuşi, deşi SUA examinează împreună cu Arabia Saudită şi cu ceilalţi aliaţi din Golf posibile represalii, preşedintele Donald Trump a adoptat miercuri un ton mai precaut, afirmând că există şi alte opţiuni în afara războiului şi a dispus noi sancţiuni economice împotriva Iranului.

Într-o declaraţie anterioară celei acordate postului CNN, ministrul Mohammed Javad Zarif l-a acuzat pe Pompeo că face parte dintr-o aşa-numită „echipă-B”, în care s-ar afla şi prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi care ar încerca, susţine Zarif, să-l determine pe Trump să aleagă opţiunea războiului.

Autorităţile saudite, care au descris atacurile drept un „test al voinţei globale”, au prezentat public miercuri resturi ale dronelor şi rachetelor care au fost lansate asupra rafinăriei de la Abqaiq, cea mai mare din lume, şi asupra exploatării petroliere de la Khurais. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Arabia Saudită, col. Turki al-Malki, a afirmat că 18 drone şi 7 rachete de croazieră au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate dinspre nord, negând aşadar că atacurile ar fi fost executate de rebelii houthi din Yemen.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri