Tensiuni în strâmtoarea Ormuz. Un vas iranian s-a apropiat periculos de o navă SUA, americanii au folosit raze laser

Data publicării:
Guided-missile destroyer USS The Sullivans (DDG 68) conducts a replenishment-at-sea with dry cargo and ammunition ship USNS Matthew Perry (T-AKE 9) in the Gulf of Aden, Nov. 6
Distrugătorul USS The Sullivans participă la misiuni în Marea Arabiei. Foto: Profimedia

Armata Statelor Unite a anunţat marţi că un vas al Corpului naval al Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGCN) s-a apropiat la mai puțin de 140 de metri de nave americane în strâmtoarea Ormuz, acuzând o acțiune „periculoasă și neprofesionistă” din partea iranienilor. Situaţia nu a escaladat, în urma avertismentelor audio şi folosirii utilizării de lasere neletale de către americani.

Forţele armate americane menţionează într-un comunicat că incidentul a avut loc pe 5 decembrie, în timpul unei operaţiuni de rutină în apele internaţionale.

„Acţiunile IRGCN au încălcat standardele internaţionale de comportament privind siguranţă maritimă, sporind riscul unor erori de calcul sau coliziuni”, indică declaraţia armatei americane, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Nava iraniană a încercat „să orbească” nava americană, folosind un fascicul de lumină, și a trecut la mai puțin de 140 de metri distanță, „periculos de aproape, mai ales noaptea”, potrivit comunicatului.

Americanii au răspuns cu avertismente sonore și cu fascicule laser neletale, dezescaladând situația, mai precizează comunicatul, adăugând că acțiunile iranienilor „încalcă standardele internaționale de comportament profesionist și sigur pe mare”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri