Tensiuni între Austria și Germania din cauza refugiaților. Ultimatum pentru Angela Merkel

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Getty Images

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

„În ultimele zile Austria a acționat dezordonat”, a declarat la o conferință de presă ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, declarația sa reprezentând cea mai severă critică publică lansată de guvernul german la adresa Austriei de când a început criza refugiaților.


„Am constatat că refugiații sunt aduși la graniță după căderea întunericului, fără să fim informați. Am avut contacte intense. Austria a acceptat ieri să revină la o procesare ordonată. Sper ca acest lucru să se întâmple imediat”, a adăugat ministrul de interne german. El a atras atenția că numărul migranților veniți mai ales din Orientul Mijlociu după ce au parcurs ruta Balcanilor a crescut semnificativ, dat nu a dat cifre concrete. În prezent, în Bavaria se depun mari eforturi pentru primirea și redistribuirea acestor persoane în celelalte state federale, a mai spus ministrul de interne.

Declarațiile lui Thomas de Maiziere intervin după ce șeful executivului bavarez, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, i-a dat un ultimatum acesteia din urmă să ia până duminică măsuri pentru a limita numărul solicitanților de azil, avertizând că, în caz contrar, guvernul bavarez va fi nevoit să-și examineze opțiunile, fără să ofere detalii.

În aceeași declarație, acordată ziarului Passauer Neue Presse, Seehofer a acuzat și el Austria că permite trecerea necontrolată a migranților în Germania. Guvernul bavarez a avertizat și la începutul lunii că va lua măsuri excepționale, inclusiv returnarea unor migranți în Austria, dacă Angela Merkel nu ia atitudine, dar nu și-a pus în practică amenințările.

În încercarea de a găsi soluții și de a dezamorsa tensiunile provocate în interiorul coaliției de la Berlin de afluxul masiv de migranți, duminică va avea loc o întâlnire a liderilor acestei coaliții, respectiv Angela Merkel, Horst Seehofer și vicecancelarul Sigmar Gabriel, liderul social-democraților. 

Autoritățile de la Berlin se așteaptă să primească anul acesta până la un milion de cereri de azil din partea refugiaților, numai marți intrând în Germania dinspre Austria circa 5.500 de migranți, de obicei cifrele înregistrate zilnic fiind mult mai mari, depășind chiar 10.000.

În urma acuzațiilor că a încurajat acest aflux prin promovarea unei politici de deschidere față de imigranții extracomunitari, în special cei sirieni, guvernul de la Berlin a luat deja măsuri pentru stăvilirea acest val migrator, astfel că duminică a intrat în vigoare un prim pachet legislativ ce prevede în principal măsuri pentru grăbirea examinării cererilor de azil, dar și a expulzării celor cărora li s-a respins cererea, precum și reducerea ajutoarelor sociale pentru acești imigranți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri