Tensiuni între Chişinău şi Tiraspol. Analiştii politici spun că este posibil un nou război pe Nistru

Data publicării:
sevciuk

ACTUALIZARE 14.20: Deputații comuniști au întrerupt ședința cu ușile închise în care era discutată problematica transnistreană și au chemat presa, care aștepta pe holurile Palatului Republicii. După 20 de minute de agitație, timp în care alți deputați le-au cerut jurnaliștilor să părăsească sala în care aveau loc discuțiile, ședința a fost reluată cu ușile închise, informează Unimedia.

ACTUALIZARE 13.00: Ședința specială a Parlamentului în cadrul căreia se va dezbate problema transnistreană se desfășoară cu ușile închise. O decizie în acest sens a fost luată de către plenulParlamentului, deși opoziția comunistă a insistat ca ședința să fie una publică. La aceasta asistă și președintele țării, Nicolae Timofti. 

Legea include în componenţa regiunii şi satul Varniţa, din dreapta Nistrului, care este controlat de autorităţile de la Chişinău. Decizia unilaterală a Tiraspolului a stârnit îngrijorare la Chişinău, unde ministrul moldovean al Apărării a avertizat că Republica Moldova este pregătită să riposteze în cazul unui atac al separatiştilor transnistreni. La rândul lor, mai multe organizaţii neguvernamentale au atras atenţia asupra pericolului izbucnirii unui nou război pe Nistru, vara aceasta.

Liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuc, a semnat decretul cu privire la frontiera de stat între regiunea separatistă şi Republica Moldova. Imediat, România a subliniat necesitatea menţinerii integrităţii teritoriale a Republicii Moldovene.

Invitat la emisiunea „Imparţial” de la Digi24, ministrul de Externe Titus Corlăţean a dezvăluit că va efectua o vizită la Moscova, în care va aborda şi subiectul Transnistria, Rusia fiind unul dintre membrii formatului de negociere „5 plus 2”.

„Astfel de gesturi făcute de autoritățile separatiste de la Tiraspol nu fac decât să îngreuneze suplimentar un proces de negociere în formatul cunoscut, 5 plus 2, care, din păcate, nu a avansat”, a declarat Titus Corlățean la emisiunea „Imparțial”.

Oficialii români consideră că actul semnat la Tiraspol nu are nici o valoare.

„Un astfel de asa-zis act normativ adoptat de către niște autorități de facto care nu sunt recunoscute pe plan internațional de către nimeni nu reprezintă un act cu consecințe juridice, nu poate avea consecințe juridice de niciun fel. Însă, evident că este un gest politic care este de natură să complice natura negocierilor”, spune Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE.

Ambasada Statelor Unite de la Chişinău a criticat acţiunea unilaterală a liderilor transnistreni şi a cerut o soluţionare paşnică a conflictului. Miza acţiunilor politice ale oficialilor de la Tiraspol este blocarea integrării europene a Republicii Moldova, cu acordul tacit al Moscovei, susţin jurnaliştii de la Deutsche Welle. Agenţia Stratfor subliniază jocul din umbră al Rusiei, care nu vrea apropierea Chişinăului de Europa.

Preşedintele în exerciţiul al OSCE, ucraineanul Leonid Kojara, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile liderului de la Tiraspol. Pericolul reizbucnirii unui conflict pe Nistru, la 21 de ani de la încheierea războiului transnistrean, este evidenţiat de analiştii politici şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri