Tensiuni între Turcia și SUA după arestarea a sute de persoane. Ambasadorul american, convocat de urgenţă

Data publicării:
recep erdogan portret
Președintele Turciei, Rece Erdogan, a spus că „declaraţiile Statelor Unite sunt deplorabile”. Foto: GettyImages

Autorităţile din Turcia au arestat peste 700 persoane suspectate de legături cu organizaţia Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), după uciderea unor cetăţeni turci în Irak, iar, în contextul reacţiei SUA, ambasadorul american a fost convocat la Ministerul turc de Externe, relatează Mediafax.

Printre persoanele arestate se numără lideri ai Partidului Popular Democrat din Turcia (HDP), o formaţiune de stânga aliată cu Partidul Regiunilor Democrate Kurde (DBP).

Arestările au fost efectuate după ce autorităţile de la Ankara au anunţat că 13 cetăţeni turci „au fost executaţi” de insurgenţi PKK în Irak. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că militari turci au descoperit cadavrele în regiunea Gara, situată în nordul Irakului, o zonă în care armata turcă efectuează operaţiuni antiteroriste.

Organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a recunoscut moartea a 13 cetăţeni turci pe care îi ţinea în captivitate de mai mulţi ani, însă susţine că nu au fost executaţi, ci au murit în urma raidurilor aeriene efectuate de Turcia.

Departamentul de Stat de la Washington a exprimat regret pentru moartea cetăţenilor turci în Irak. „Dacă se confirmă informaţiile privind responsabilitatea PKK, o organizaţie considerată teroristă, în cazul morţii civililor turci, condamnăm aceste acţiuni în termenii cei mai puternici”, a anunțat Departamentul de Stat.

Surse din cadrul Ministerului turc de Externe au exprimat nemulţumire privind utilizarea sintagmei „dacă se confirmă informaţiile”, argumentând că pare a fi contestată versiunea Ankarei asupra evenimentelor.

Declaraţiile Statelor Unite sunt deplorabile. Spuneţi că nu susţineţi teroriştii, dar sunteţi de partea lor”, a spus și  preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, conform Agenţiei France Presse.

Pe fondul disensiunilor, ambasadorul SUA a fost convocat luni la Ministerul de Externe de la Ankara. „Ambasadorul american, David Satterfield, a fost convocat, iar reacţia noastră la comunicatul american i-a fost transmisă în termenii cei mai puternici”, a comunicat Ministerul turc de Externe.

În urma acestor tensiuni, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, în care a spus că „terorişti din PKK” sunt responsabili de moartea celor 13 ostatici turci în Irak, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Secretarul de stat şi-a exprimat condoleanţe pentru moartea ostaticilor turci în nordul Irakului şi a afirmat că terorişti din PKK poartă responsabilitatea pentru aceasta”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, într-un comunicat.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri