Teorii despre dublul atentat de la Ankara

Data publicării:
turcia ankara atentat - GettyImages - 12 oct 15

Gruparea Stat Islamic, Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau alte formaţiuni de stânga şi apropiate mişcării prokurde sunt vizate în ancheta atacului de sâmbătă.

Analiştii politici cred însă că presupunerile autorităţilor nu stau în picioare. Didier Billion, adjunctul directorului Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice din Franţa crede că mai degrabă, de vină, ar putea fi chiar susţinători ai regimului Erdogan din dorinţa de a influenţa votul pentru alegerile legislative de pe 1 noiembrie.

„Este ceea ce este numit în Turcia statul profund, care este alcătuit din câteva celule clandestine, ascunse în modul de funcţionare a aparatului de stat, şi anume în sânul armatei, dar şi al poliţiei, şi despre care ştim că ar fi putut comite atentate, operaţiuni de destabilizare, (...) încercând să strângă rândurile în jurul puterii”, a declarat Didier Billion.

Analiştii politici nu sunt singurii care dau vina pe actuala clasă conducătoare pentru violenţa care domină ţara. Partidele de opoziţie şi mişcările prokurde au cerut în stradă demisia preşedintelui Recep Erdogan şi a guvernului.

Selahattin Demirtas, lider al Partidului Democratic al Poporului, spune că „suferinţa şi furia sunt foarte mari, dar avem tăria şi curajul de a-i face să plătească (n.r. - pe autorii atacului). Toţi cei responsabil vor fi traşi la răspundere conform legii.”

Toate aceste acuzaţii sunt respinse de conducerea de la Ankara. Ba mai mult, premierul susţine că anchetatorii sunt aproape de identificarea unuia dintre cei doi atacatori care au pus la cale dublul atentat, iar acest lucru va duce şi la oprirea tuturor acestor conspiraţii.

„Acest atac nu a vizat un singur grup, un singur partid politic sau doar anumiţi cetăţeni participanţi la acest marş. Vreau să fiu foarte bine înţeles. Acest atac a fost comis împotriva ţării noastre şi a tuturor cetăţenilor noştri. Acest atac a fost împotriva democraţiei”, a declarat Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

În timp ce politicienii aruncă vina de la unul la altul, curţile spitalelor unde au fost duşi răniţii au fost transformate ad-hoc în imense săli de aşteptare. Rudele acestora şi-au adus corturi sau dorm sub cerul liber, disperate să afle veşti despre cei dragi.

”Este vorba despre vărul meu, a fost rănit în atac. De noaptea trecută aşteptăm să primim veşti. Este la terapie intensivă”, spune un bărbat.

„Opt dintre prietenii noştri sunt răniţi. Doi dintre ei sunt mai grav şi sunt la terapie intensivă. Starea lor rămâne critică”, adaugă un altul.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma dublului atentat de sâmbătă, considerat cel mai sângeros din istoria Turciei moderne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri