TEROARE LA PARIS. Filmul evenimentelor

Data publicării:
PARIS 20 ECHIPE SPECIALE INTERVENTIE GettyImages-497046070

La ora 22:30, ora României, iadul s-a declanşat în capitala Franţei. Mai mulţi bărbaţi au tras în plin în clienţii unei cafenele, iar acela a fost momentul în care teroarea s-a instalat în Paris. Aproape simultan, un al doilea atac a avut loc asupra unui alt restaurant. Zeci de oameni au căzut sub ploaia de gloanţe, în timp ce alţii fugeau înspăimântaţi în toate direcţiile.

martor ocular al atacului de la restaurantul Le Petit Cambodge:Totul s-a produs foarte repede. Cred că au fost cam 20 de focuri de armă automată. Am văzut oameni pe caldarâm. Forţele de ordine au făcut un perimetru de securitate şi le-au cerut oamenilor să stea în case.

Coşmarul era, însă, abia la început. La mică distanţă de restaurantele atacate cu rafale de Kalaşnikov, 1.500 de fani ai muzicii rock participau la un concert în sala de spectacole Bataclan. Mai mulţi terorişti au pătruns în clădire şi au început să tragă la întâmplare. Mărturiile sunt cutremurătoare. Supravieţuitorii atacurilor vorbesc de rafale de mitralieră care au durat un sfert de oră, schimburi de focuri cu trupele speciale şi execuţii sumare. Mai mulţi terorişti s-au aruncat în aer în mijlocul oamenilor.

Clement, martor atac Bataclan:Cam după o oră de spectacol, am auzit ca nişte petarde. Credeam că sunt efecte pirotehnice. Dar am văzut mai mulţi bărbaţi care trăgeau focuri de armă în aer. Era îngrozitor. Atunci s-a instalat panica, iar oamenii s-au trântit pe jos.

Atacurile erau, însă, departe de a se încheia. Stade de France, stadionul-emblemă al Franţei, a fost şi el ţinta atentatelor teroriste - trei oameni s-au aruncat în aer în mijlocul celor aflaţi în apropierea arenei.

Gregory Coupil, Sindicatul poliţiştilor francezi:Sunt mai mulţi răniţi uşor, răniţi în stare mai gravă, este un şoc pentru toată lumea, din păcate am trăit atacurile de la Charlie Hebdo. La Stade de France era un loc de întâlnire familiar pentru foarte multă lume. Ce s-a întâmplat la stadion, în afara lui, este dramatic.

Preşedintele Francois Hollande, care asista la meciul amical dintre Franţa şi Germania, a fost scos de urgenţă din stadion şi transportat într-un loc sigur. 1.500 de militari au fost detaşaţi pe străzile din Paris şi s-a instituit planul roşu Alpha, care se decretează în cazul unor atentate multiple. Aceasta în timp ce în spitale a fost aplicat planul alb, pentru situaţii de criză.

Francois Hollande, preşedintele Franţei:Starea de urgenţă va fi decretată pe tot teritoriul Franţei. A doua măsură luată este închiderea frontierelor. Vrem să ne asigurăm că nu va mai intra nimeni pe teritoriul ţării pentru a comite orice fel de acte ostile, iar cei care au comis aceste crime să fie prinşi înainte de a ieşi din ţară.

După plecarea lui Francois Hollande de pe stadion, spectatorii au fost sfătuiţi să rămână pe gazon până la calmarea situaţiei, de teamă că ar putea fi ţinta unor noi atacuri teroriste. Iar în mijlocul tragediilor care au lovit Parisul, suporterii de pe Stade de France, fie ei francezi sau germani, au cântat la unison imnul naţional al Franţei.

Citiți și: TEROARE LA PARIS. PESTE 120 DE MORȚI ÎN ATACURI FĂRĂ PRECEDENT

Atacuri dejucate în Franța de la atentatul asupra „Charlie Hebdo”

Atacuri la Paris. Reacția președintelui României și a altor politicieni

TEROARE LA PARIS. Martor al atacurilor: Am auzit două explozii și împușcături. Toată lumea era speriată, alerga peste tot

Atentate teroriste la Paris: Facebook îi ajută pe cei din Franța să-și anunțe prietenii că sunt în siguranță

TEROARE LA PARIS. Starea de urgență, o procedură foarte rară, creată în timpul Războiului din Algeria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri