Teroriştii renegaţi chiar şi de Al-Qaida. „Statul Islamic în Irak şi Levant” controlează zone întinse din Siria şi Irak

Data publicării:
teroristi

Puternică, agresivă, bine organizată şi finanţată, gruparea „Statul Islamic în Irak şi Levant” poate redesena graniţe în Orientul Mijlociu.

Aşa cum îi spune şi numele, mişcarea jihadistă urmăreşte formarea unui califat în regiune, la graniţa dintre Siria şi Irak, şi are toate şansele să-şi ducă planul la bun sfârşit având în vedere că, în prezent, controlează zone întinse din cele două ţări.

A început ca o celulă irakiană a Al-Qaida. În aprilie 2013, liderul islamiştilor, Abu Bakr al-Bagdadi, a cerut unirea cu celula siriană, pentru ca gruparea să-şi extindă influenţa. Al-Qaida a refuzat planul, moment în care al-Bagdadi a contestat deschis autoritatea reţelei şi a început să recruteze luptători.

„Statul Islamic în Irak şi Levant” numără acum aproximativ 12.000 de combatanţi suniţi care nu se dau în lături de la nimic atunci când îşi propun cucerirea unui oraş. Chiar şi teroriştii Al-Qaida cred că militanţii conduşi de Abu Bakr al-Bagdadi sunt prea radicali în acţiunile lor.

Statele Unite au pus pe capul lui Abu Bakr al-Bagdadi o recompensă de zece milioane de dolari. În Irak, gruparea luptă împotriva şiiţilor care sunt majoritari şi care sunt acum la putere la Bagdad. Musulmanii suniţi şi şiiţi sunt în conflict de secole, din cauza interpretării diferite a Coranului privind urmaşii profetului Mahomed. Iar acum, tensiunile par să atingă apogeul. „Statul Islamic în Irak şi Levant” nu pare să beneficieze de susţinerea deschisă a vreunui stat şi, potrivit analiştilor, gruparea primeşte bani din partea unor donatori individuali, cei mai mulţi din Golful Persic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri