Testele pentru un vaccin anti-HIV s-au soldat cu un eșec. „Am sperat să funcționeze. Din păcate, nu a fost așa”

Data actualizării: Data publicării:
MS anunță că a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut
MS anunță că a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut. Foto: GettyImages

În ciuda rezultatelor inițiale promițătoare, un vaccin experimental alti-HIV s-a dovedit ineficient în testele clinice pe oameni, relatează BBC.

National Institutes of Health din Maryland, SUA, a anunțat că a oprit testele cu HVTN 702, după ce a constatat că vaccinul experimental nu împiedică infectarea cu HIV. Testele au fost făcute pe circa 5.000 de persoane din Africa de Sud.

Experții și-au exprimat „dezamăgirea profundă”, dar au adăugat că trebuie continuată căutarea unui vaccin anti-HIV.

Acesta era o nouă versiune a primului vaccin experimental care părea să dea rezultate, în urma unor teste clinice efectuate în Thailanda.

Există mai multe tulpini de HIV, iar HVTN 702 fusese adaptat pentru subtipul cel mai des întâlnit în Africa de Sud, țară care are una din cele mai mari rate de infectare cu HIV din lume. Dacă ar fi funcționat, vaccinul ar fi fost adaptat și pentru celelalte tulpini de HIV cunoscute.

Efectul nu a fost însă cel scontat. În timpul testelor clinice, o parte dintre subiecți au primit vaccinul experimental, care ar fi trebuit să prevină infectarea cu HIV, altora li s-au făcut injectii placebo.

Un vaccin anti-HIV este esențial pentru a opri pandemia globală și am sperat ca acesta să funcționeze. Din păcate, nu a fost așa”, spune dr. Anthony Fauci, de la National Institutes of Health.

Cercetările continuă pe alte abordări, pentru a obține un vaccin anti-HIV sigur și eficient, care încă mai cred că poate fi obținut”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri