Sari la conținut
News Alert

Texas. Doi morți, un rănit la un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed, la care participa și Geert Wilders

Geert Wilders FOTO: Facebook 

Poliția este acum în căutarea unui vehicul cu explozibili.

Polițiști din trupele SWAT au declarat pentru ABC că suspecții au deschis focul dintr-o mașină asupra Curtis Culwell Center din orașul Garland, unde se desfășura un concurs de caricaturi prezentat drept un „eveniment pentru libertatea de expresie”. Câștigătorul concursului ar fi primit un premiu de 10.000 de dolari.

Asociația American Freedom Defense Initiative, organizatoarea evenimentului, îl invitase și pe liderul olandez antiislam Geert Wilders. „Tiruri la Garland, la un concurs de caricaturi cu Mahomed pentru libertatea de expresie.Tocmai am părăsit clădirea”, a scris acesta pe Twitter.

Ulterior, politicianul olandez a postat pe Twitter o fotografie în care este înconjurat de membri ai trupelor SWAT și următorul mesaj: „Mulțumesc eroilor din echipa SWAT care au împiedicat ce putea fi mai rău”. Wilders precizează că fotografia a fost făcută cu puțin timp înainte de împușcături.

Potrivit unui blogger local care a interceptat comunicațiile radio ale poliției, un suspect cu o grenadă în mână fusese reperat într-un magazin din apropiere, iar centrul de expoziții și magazinele din apropiere au fost imediat evacuate.

A fost deschisă o anchetă, la care participă și FBI.

Anul atentatelor

La 14 februarie, în Copenhaga, un bărbat a deschis focul într-un centru cultural unde avea loc o dezbatere despre libertatea de exprimare şi Islam. Un regizor danez de film a fost ucis. Teroristul nu şi-a nimerit însă ţinta, pe caricaturistul suedez Lars Vilks, care realizase desene ale profetului Mahomed. După câteva ore, are loc un nou atac. De această dată, bărbatul a deschis focul în faţa sinagogii din centrul capitalei Danemarcei, paznicul fiind ucis. Atacatorul, un musulman danez de 22 de ani, a fost omorât în cele din urmă de forţele de ordine.

Lumea încă era la acel moment sub impresia atentatelor de la Paris. În 7 ianuarie, doi terorişti au deschis focul în clădirea săptămânalului satiric Charlie Hebdo, care publicase caricaturi cu profetul Mahomed. 12 oameni au fost ucişi de gloanţe, printre care şi doi poliţişti care au încercat să-i oprească pe atacatori. A fost prima lovitură pentru francezi.

A doua zi, un complice al fraţilor Kouachi, Amedy Coulibaly, a împuşcat o poliţistă într-o suburbie din sudul Parisului, iar o zi mai târziu acesta a luat mai mulţi ostatici într-un magazin evreiesc din capitala franceză. Ultimul atac s-a soldat cu patru morţi.

Astfel, bilanţul celor mai grave atentate teroriste de pe teritoriul Franţei din ultimii 50 de ani ajunge la 17 morţi.

Coşmarul ia sfârşit pe 9 ianuarie, după ce teroriştii sunt seceraţi de gloanţele echipelor de intervenţie.