Thailanda este tot mai aproape de legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Data publicării:
Pride Parade demonstration in Bangkok, Thailand - 5 Jun 2022
Foto: Profimedia Images

Legiuitorii din Thailanda au aprobat miercuri în primă lectură patru proiecte de lege diferite privind uniunile între persoane de același sex, apropiindu-se tot mai mult de a deveni al doilea teritoriu din Asia care legalizează căsătoriile cu persoane de același gen, transmite Reuters.

Thailanda are una dintre cele mai deschise și vizibile comunități de lesbiene, gay, bisexuali și transgender (LGBT), adăugând la imaginea sa de toleranță și atracție turistică liberală pentru turiștii străini.

Însă activiștii spun că legile și instituțiile thailandeze încă nu reflectă atitudinile sociale și încă discriminează persoanele LGBT și cuplurile de același sex.

Cele patru proiecte aprobate miercuri caută fiecare să ofere partenerilor de același sex aproape toate drepturile legale precum beneficiază cuplurile heterosexuale.

Guvernul a susținut săptămâna trecută că va creea o lege de parteneriat civil între persoanele de același sex. Un alt proiect privind parteneriatul civil al Partidului Democrat a fost de asemenea aprobat.

Un proiect mai liberal privind egalitatea în căsătorie din partea partidului de opoziție Mișcarea Înainte a trecut, în ciuda eforturilor făcute de liderii partidelor de la guvernare să îl respingă. Proiectul prevede înlocuirea termenilor de gen din legislația existentă și să facă căsătoria aplicabilă la toate persoanele.

„Acesta este un semn foarte bun”, spune Chumaporn „Waddao” Taengkliang, din partea Coaliției Curcubeu pentru Egalitatea în Căsătorie.

„Ar trebui să existe același standard pentru toate genurile, fie că este uniune civilă sau căsătorie”.

Curtea Contituțională a decis anul trecut că legile actuale privind căsătoria în Thailanda, care recunoaște doar cuplurile heterosexuale, e constituțională, însă a recomandat ca legislația să fie extinsă pentru a asigura drepturile altor genuri.

Adoptarea proiectului vine ca urmare a primei parade oficiale „pride” din Thailanda, unde mii de oameni au fluturat steaguri și au cerut reforme liberale.

Până acum, în Asia, doar Taiwanul a legalizat uniunile dintre persoane de același sex.

Activiștii LGBT din Thailanda au criticat cele două proiecte susținute de guvern, argumentând că nu este nevoie de o lege specială pentru cuplurile de același sex, doar amendamente pentru a face legile existente mai incluzive.

Cele patru proiecte de lege vor fi dezbătute de o comisie formată din 25 de membri, care va decide dacă să trimită vreuna dintre aceste propuneri, sau un proiect consolidat, către Cameră pentru încă două lecturi, înainte de senat și aprobarea regală.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri