Thailanda - Un prinț moștenitor controversat

Data publicării:
printul

Prințul moștenitor al Thailandei, Maha Vajiralongkorn, în vârstă de 64 de ani, îi va succeda tatălui său, Bhumibol Adulyadej. Regele Thailandei a încetat ieri din viață. Această țară ar urma să aibă un conducător controversat, care a fost implicat în mai multe scandaluri.

Printul Vajiralongkorn
Foto: Gulliver/GettyImages

Prințul Vajiralongkorn este singurul moștenitor de sex masculin și a fost desemnat succesorul tatălui său la tron în 2002, însă nu va fi încoronat prea curând. El a cerut ca ceremonia să fie amânată ca să plângă decesul tatălui său alături de popor.

Maha Vajiralongkorn va fi moștenitorul uneia dintre cele mai bogate monarhii din lume, dar politica din țara sa este foarte divizată.

În adolescență și-a petrecut majoritatea timpului în școli private din Europa și Australia, fiind absolvent al Colegiului Militar Regal în țara de la Antipozi.

Întors în țară, el și-a început cariera militară ca pilot.

Revista Time scrie că prințul moștenitor a fost implicate în numeroase scandaluri de-a lungul timpului, iar mulți thailandezi ar prefera-o la tron pe sora sa, prințesa Maha Chakri Sirindhorn, în vârstă de 61 de ani. Însă, femeile nu se află în linia succesorală a monarhiei thailandeze.

Cele trei căsătorii

Prințul Vajiralongkorn a divorțat de a treia soție, prințesa Srirasmi, în 2004, după ce câteva rude ale acesteia ar fi abuzat de statut și de bani, fiind arestați.

În cadrul procedurii judiciare, Vajiralongkorn a acuzat-o pe prințesa Soamsavali că e singura vinovată pentru eșecul relației. Ea nu a putut respinge acuzațiile din cauza legii lèse majesté, care interzice criticile la adresa familiei regale, și a revenit la viața simplă pe care o ducea înainte de căsătorie.

Prima căsătorie a avut-o cu o verișoară primară din partea mamei, în 1977. Însă el a trăit însă cu actrița Yuvadhida Polpraserth, cu carea avea să se căsătorească în 1994.

Împreună cu Yuvadhida Polpraserth a avut cinci copii, născuți înainte de căsătorie. În 1996, ea a fugit în Marea Britanie împreună cu copiii, iar atunci Vajiralongkorn a acuzat-o de adulter cu un mareșal în vârstă de 60 de ani.

Noul rege al Thailandei are șapte urmași.

Petrecere cu soția dezbrăcată

În 2007, presa internațională a relatat despre o filmare în care apărea la o petrecere alături de prințesa Srirasm. Ea era pe jumătate dezbrăcată, iar cei doi dansau împreună cu un câine.

Cu numele Fufu, câinele nu era unul oarecare. A murit în 2015, iar timp de patru zile s-au ținut ritualuri budiste în memoria sa.

În luna iulie a acestui an, el a fost fotografiat pe un aeroport din Munchen, cu o pereche de blugi în vine, lăsând să se vadă tatuajele de pe corpul său.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dezvăluirile WikiLeaks

Potrivit dezvăluirilor WikiLeaks, elita din Thailanda și-a exprimat îngrijorarea despre faptul că prințul Vajiralongkorn va deveni rege.

Potrivit The Guardian, junta conducătoare era îngrijorată că prințul moștenitor este foarte apropiat de miliardarul și fost prim-ministru Thaksin Shinawatra. Se speculează că două lovituri de stat au fost organizate pentru ca prințul moștenitor să nu simpatizeze cu susținătorii miliardarului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri