Titus Corlățean: Avionul lui Dmitri Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spațiul aerian românesc

Data publicării:
titus corlatean

Actualizare 20.30. Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat în această seară la Digi24 că avionul cu care a zburat vicepremierul rus Dmitri Rogozin spre Chișinău „a trecut în mod fraudulos prin spațiul aerian al României.

Cursa aeriană, care era privată, avea planul de zbor aprobat la Eurocontrol, a precizat ministrul.

„Fraudulos, pentru că s-au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării, chiar o minciună. Bulgarilor li s-a spus explicit că nu e pe lista de pasageri, la noi s-a tras de timp, au existat presupuse întreruperi ale comunicării. Lista pasagerilor s-a știut clar abia după ce Dmitri Rogozin a ajuns la Chișinău”, a spus Titus Corlățean.

El a mai spus că, din moment ce lista de pasageri era cunoscută, nu a mai fost aprobat tranzitul avionului pentru întoarcerea lui Dmitri Rogozin de la Chișinău.

„Din punct de vedere politic, România și-a îndeplinit sarcina de a pune în practică un regim de sancțiuni”, a mai spus Titus Corlățean.

____________________________

Neoficial, explicaţia ar fi că pilotul avionului în care se afla Dmitri Rogozin nu a comunicat turnulurilor de control din Bucureşti şi Sofia faptul că la bord se află o persoană care are interdicţie pe teritoriul Uniunii Europene.

În drumul său spre Tiraspol, Dmitri Rogozin a folosit o aeronavă privată şi a zburat prin spaţiul aerian al Uniunii Europene. Decizia de a alege acest traseu a fost luată din cauza refuzului autorităţilor din Ucraina de a permite trecerea avionului. Prima ţară din UE survolată a fost Bulgaria, apoi a urmat România.

Conform procedurilor, controlorii de trafic aerian din cele două ţări l-au întrebat pe pilot dacă are la bord persone cu restricţii în spaţiul comunitar. Potrivit unor surse, pilotul nu a spus nimic despre vicepremierul rus, deşi Dmitri Rogozin este una dintre persoanele vizate de scanţiunile impuse de Uniunea Europeană.

„Dacă ar avea ca destinaţie o ţară a Uniunii Europene, la bordul unei aeronave Aeroflot care îi va vinde biletul lui Rogozin cu destinaţia Londra sau Bucureşti, nu cred că ar trebui să întoarcem avionul cu cei 300 de pasageri. Soluţia corectă e să o laşi să aterizeze, descarcă cei 300 de pasageri, pe Rogozin îl reţii la frontieră şi îi spui: urci imediat înapoi în avionul din care ai coborât”, a spus Traian Băsescu.

Procedura (n.r. de interdicţie) o ia MAE. MAE dă detalii, e vorba de ROMATSA. Punctul de vedere al Guvernului a fost ca interdicţia de intrare sau de a tranzita România se aplică tuturor perosanelor aflate pe lista de sancţiuni NATO şi UE”, a explicat premierul Victor Ponta.

Aeronava lui Dmitri Rogozin a ajuns la Chişinău, iar de acolo vicepremierul Rusiei a plecat la Tiraspol pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Victoriei. Drumul de întoarcere către Moscova a fost mult mai complicat pentru demnitarul rus. Autorităţile române au decis să aplice sancţiunile date de Uniunea Europeană şi să-i interzică să mai traverse prin spaţiul aerian al Uniunii Europene. Premierul Victor Ponta a explicat această decizie.

Am gestionat la nivelul MAE şi am gestionat exact aşa cum trebuia să procedăm: respectând angajamentele pe care România le are. O persoană aflată pe lista neagră nu are voie să tranziteze România, aşa că îi interzicem trecerea prin spaţiul aerian”, a spus Victor Ponta.

Decizia autorităţilor române a fost criticată de vicepremierul Rusiei într-un comentariu făcut pe o reţea de socializare.

„La cererea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou să o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160, a spus Dmitri Rogozin pe Twitter.

Dmitri Rogozin s-a întors la Moscova cu o cursă de linie din Chişinău şi pe un alt culoar aerian. Avionul său a rămas blocat în capitala Republicii Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri