Sari la conținut

TOP. Cei mai buni 5 lunetiști din toate timpurile

Patru americani și un finlandez se află în topul celor mai buni 5 lunetiști din toate timpurile realizat de publicația Business Insider. Istoria conflictelor militare arată că un singur lunetist aflat în locul potrivit la momentul oportun poate schimba soarta unei bătălii, adaugă sursa citată.

U.S. Army's 82nd Airborne Patrols Baghdad

FOTO: Gulliver/Getty Images

1. Sergentul Carlos Norman Hathcock a activat în Marina militară americană și s-a remarcat în timpul războiului din Vietnam, unde ar fi lichidat aproximativ 400 de inamici. Bilanțul nu a fost, însă, confirmat oficial. În 1969, este rănit în explozia unei mine antitanc și trimis acasă, unde contribuie la înființarea școlii de lunetiști a Marinei.

2. Sergentul Chuck Mawhinney a petrecut, la rândul său, 16 luni în Vietnam. În cazul său nu există o cifră a celor uciși, dar Mawhinney a ținut să precizeze că toți aveau armă, cu excepția unuia. Este vorba despre unui casier al armatei vietnameze, pe care l-a împușcat mortal de la peste 800 de metri.

3. Sergentul Adelbert Waldron a lichidat 109 combatanți inamici în Delta Mekongului, în doar 8 luni, record doborât de Chris Kyle, în timpul războiului din Irak soldat cu îndepărtarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein.

4. Chris Kyle este, conform Departamentului Apărării din SUA, lunetistul cu cei mai mulți inamici lichidați la activ: 160. Cartea sa, „Lunetistul american”, a fost ecranizată de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal. Pe 2 februarie 2013, Chris Kyle a fost împușcat mortal, într-un poligon de Eddie Ray Routh, găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate.

"American Sniper" Murder Trial Begins In Texas

FOTO: Gulliver/Getty Images

5. Supranumit „Moartea Albă”, finlandezul Simo Häyhä a ucis 505 militari ai Armatei Roșii în doar 100 de zile, scrie Business Insider. Mutilat de un glonț exploziv, a trăit până la vârsta de 96 de ani. „Mi-am facut doar datoria și ce mi s-a spus să fac, cât de bine am putut”, declara Häyhä, întrebat dacă regretă uciderea a peste 500 de oameni.