Sari la conținut

Catastrofă în Columbia. Peste 250 de morți şi 200 de dispăruţi

Situaţia este dramatică în sud-estul Columbiei. Cel puţin 250 oameni au murit după ce o localitate a fost lovită de torenţii de apă şi noroi veniţi de pe dealurile din împrejurimi.

170401140502-11-colombia-mud-slides-0401-exlarge-169

ACTUALIZARE 11:07. Columbia se confruntă cu ceea ce presa numeşte cel mai mare dezastru care a afectat vreodată ţara. Bilanţul tragediei este în creştere: cel puţin 254 de oameni au murit şi alţi 200 sunt dispăruţi după ce valuri de noroi şi bolovani aduse din munţi de mai multe râuri ieșite din matcă au acoperit cartiere întregi dintr-un oraş din sud-vest, Mocoa. Șansele ca persoanele dispărute să fie găsite în viaţă scad cu fiecare oră.

Preşedintele ţării a declarat stare de calamitate. 

Tragedia s-a petrecut la Mocoa, un oraş de munte cu 40.000 de locuitori din sud-vestul Columbiei, după o noapte de ploi torenţiale.

Trei râuri aflate în amonte de oraş au ieşit din matcă şi vineri seara, la ora locală 23.30, şuvoaie uriaşe de apă, noroi şi stânci s-au năpustit asupra oraşului. În 17 cartiere, casele au fost fie acoperite complet de ape, fie luate pe sus.

Peste 1.000 de soldaţi şi poliţişti participă la operaţiunile de salvare, îngreunate de infrastructura distrusă. Potrivit celor aflaţi la faţa locului, 80% din drumuri şi cel puţin două poduri au fost distruse, iar oraşul nu mai mare apă curentă şi electricitate. Peste şapte tone de provizii şi medicamente au fost trimise deja la locul dezastrului.

Catastrofa a fost provocată de ploile abundente aduse de acelaşi fenomen care a cauzat inundaţiile din Peru de luna trecută. Ploi violente cauzate de fenomenul climatic El Nino afectează de câteva săptămâni regiunea Anzilor. 101 oameni au murit şi 900.000 au rămas fără adăpost în Peru, în timp ce în Ecuador şi-au pierdut viaţa 21 de oameni.

ACTUALIZARE duminică, ora 5:30.  Alunecările de teren au ucis preste 200 de oameni în provincia Putumayo, au anunțat sâmbătă autoritățile. Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii columbiene, citat de CNN, a declarat că au murit 234 de oameni, iar 220 sunt dați dispăruți. Cel puțin 202 persoane sunt rănite, iar 300 de familii sinistrate. Au fost distruse complet 25 de case. 

Președintele Juan Manuel Santos, aflat la locul dezastrului, a declarat presei că este imposibil de estimat un număr al morților, în condițiile în care numărul persoanelor dispărute continuă să crească. Președintele a declarat stare de urgență. 

Cel mai apropiat spital a rămas fără energie electrică și apă.

Într-o singură noapte, vineri, a plouat peste 130 de litri pe metrul pătrat, ceea ce a dislocat torenți de noroi. Media lunară de precipitații în zonă este de circa 400 de litri pe metrul pătrat.

170401140503-12-colombia-mud-slides-0401-restricted-exlarge-169columbia


ACTUALIZARE. Bilanțul a crescut la 154 de morți.

Case, maşini şi poduri au fost distruse în doar câteva minute. Alunecarea de teren s-a format în urma ploilor torenţiale care au durat mai multe ore. Potrivit autorităţilor, sunt peste 200 de oameni daţi dispăruţi şi aproximativ 60 de persoane rănite.

Oficialii de la Bogota au lansat un apel pentru ajutorarea populaţiei afectate de distrugeri, iar preşedintele ţării a anunţat că se va deplasa de urgenţă în zonă.