TRADIŢIE. Kazahii se răsfaţă cu băi în apă rece ca gheaţa

Data publicării:
3112 20alma 20ata-41249

Zeci de kazahi, bărbaţi şi femei, aleg să facă baie în apa rece ca gheaţa a râului Budanovka.

„Este un mod natural de întărire a sănătăţii. Nu e nevoie de nimic special, doar apă rece ca gheaţa până peste cap, dimineaţa şi seara. E recomandat să stai pe pământ, sau pe gheaţă dacă e iarnă. Unul sau două minute sunt suficiente, trebuie să respiri adânc şi să te rogi pentru sănătate, pentru tine şi pentru toţi oamenii, şi apoi să arunci unul sau două căuşe de apă rece peste tine”, spune Sofia Nikolaevna, o pensionară în vârstă de 69 de ani.

„Le doresc sănătate tuturor oamenilor şi le spun să înceapă să se antreneze, ca să aibă o sănătate puternică şi bună dispoziţie, şi să rămână mereu tineri”, adaugă Anatoli Mihailovici, care are 81 de ani.

„Deoarece sunt geolog şi am călătorit mult, mi-am "răsfăţat" stomacul şi am consultat medicii pentru îngrijire. Ei m-au ajutat, dar nu prea mult, aşa că am decis să practic baia în apă rece şi de atunci o fac mereu, slavă Domnului!”, spune şi Tlektes Şalabaieva, 86 de ani, de profesie geolog.

După o baie bună în râu, bătrânii se strâng în pădurea înzăpezită şi se distrează cântând. Ei urmează sfaturile unui mistic şi vindecător rus, Porfiri Ivanov, care predica înotul în apa rece şi renunţarea la haine ca modalităţi de apropiere de natură. Printre miile de adepţi ai săi se numără şi soţia preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri