Trei activişti pro-democrație au fost arestaţi în Hong Kong

Data publicării:
joshua wong vorbeste la microfon in fata protestatarilor din hong kong
Joshua Wong este unul dintre liderii protestelor din Hong Kong. Foto: Guliver/GettyImages

Trei activişti pro-democrație, printre care şi Joshua Wong, au fost arestaţi vineri înaintea unui alt weekend de proteste ce vor avea loc în Hong Kong, care se confruntă cu cea mai mare criză politică de la cedarea sa către Beijing cu mai bine de două decenii în urmă.

Joshua Wong, fața presiunii din Hong Kong pentru democrație deplină în timpul protestelor din 2014 care a paralizat zone ale orașului timp de 79 de zile, a fost eliberat din închisoare în iunie, după ce a executat o pedeapsă de cinci săptămâni pentru sfidarea instanței.

„A fost împins brusc într-o mașină privată pe stradă”, a anunţat partidul politic din care face parte Wong, Demosisto, care susține o democrație mai amplă în Hong Kong, pe contul său oficial de Twitter.

„Acum a fost escortat la sediul poliției din Wan Chai”, a transmis acesta, potrivit Mediafax. Avocații lui Demosisto lucrează la caz, a adăugat el.

Un alt membru al Partidului Demnesisto, Agnes Chow, a fost, de asemenea, arestat, a anunţat grupul, deși nu se cunoaşte exact pentru ce acuzații.

Andy Chan, un fondator al Partidului Național din Hong Kong, care a primit interdicţie în septembrie anul trecut, a declarat pe pagina sa de Facebook joi seara că a fost reținut pe aeroportul internațional din Hong Kong și că i s-a spus că urmează să fie arestat.

Tulburările din Hong Kong s-au accentuat la jumătatea lunii iunie în urma unui proiect de lege de extrădare acum suspendat, care ar fi permis ca oamenii să fie trimiși în China continentală pentru judecarea în instanțele controlate de Partidul Comunist.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri