Trei cazuri de răpire care au șocat lumea în ultimii ani

Data publicării:
CATUSE-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes-1

A fost un caz de răpire desprins parcă dintr-un film cu psihopaţi şi delincvenţi sexuali, iar povestea era cu atât mai oribilă cu cât apărea și o soție-complice. Phillip Garrido şi soţia sa, Nancy, au răpit-o în 1991 pe Jaycee Lee Dugard, când fata avea 11 ani, ţinând-o captivă timp de 18 ani în curtea din spatele casei. Faptele se petreceau la Antioch, localitate situată la 70 de kilometri est de San Francisco. Fata a fost răpită chiar de sub ochii tatălui ei vitreg, în 1991, în estul Californiei, când ieşea de la şcoală. Culmea e că Phillip Garrido era aflat sub control judiciar pe viaţă. El mai făcuse închisoare, fiind condamnat pentru viol şi o răpire, fapte datând din 1971. Când a fost descoperită, tânăra trăia cu cele două fiice ale ei – în vârstă de 15 și 11 ani - într-o locuinţă mizeră, improvizată din corturi şi cuşti, ascunse în spatele unui zid şi a unei perdele de vegetaţie, într-un cartier muncitoresc din acest fost oraş minier.

Descris de unul dintre fraţii săi drept „nebun”, iar de unii vecini drept fanatic religios care vroia să-şi creeze propria biserică, Garrido scria pe un blog că are puterea mintală de a controla sunetele.

Poliția a fost pe punctul de a o salva pe tânără în 2006, când autorităţile fuseseră avertizate de o vecină că în grădina lui Garrido par să locuiască persoane tinere în corturi. Însă poliţistul trimis la faţa locului nu a intrat în casă şi nu a inspectat grădina. Deznodământul a intervenit abia după ce poliţia l-a controlat pe Garrido în august 2009, în campusul Universităţii California, la Berkeley. Părea să aibă un comportament suspect. Convocat de agentul care se ocupa de controlul său judiciar, Garrido a venit însoţit de cei doi copii, de soţia sa şi de victimă, pe care a prezentat-o ca fiind „Allissa”. După verificarea unor informaţii, autorităţile au descoperit că „Allissa” era în realitate Jaycee Dugard.

Citiți și: Trei femei ţinute captive 10 ani au fost descoperite la 10 ani de la dispariţie

Garrido, un psihopat viclean şi manipulator

Coşmarul pe care Jaycee Dugard l-a suportat 18 ani a fost posibil pentru că Phillip Garrido era un delincvent sexual mai puţin obişnuit, viclean, capabil să manipuleze, capabil să-şi pună în practică fantamsele fără ştirea societăţii, au fost de părere experţii.

Pe de altă parte, strategia de supravieţuire a victimelor în astfel de cazuri poate lua mai multe forme.

Adesea, pentru a descuraja un copil captiv să se salveze, agresorul ameninţă explicit sau nu că va ucide victima sau pe membrii familiei acesteia. Sau îi face o spălare a creierului spunându-i că familia a renunţat să o mai caute. Pentru a-şi depăşi disperarea şi izolarea, prizoniera, care se pare că nu a încercat să evadeze, a putut recurge la toate armele de apărare psihologică ce îi stăteau la dispoziţie, mergând de la disociere la sindromul Stockholm, când victima trece de partea celui care i-a făcut rău.

Simillitudini cu alte cazuri care au făcut istorie

Calvarul americanei Jaycee Dugard, sechestrată timp de 18 ani, între 1991 şi 2009, şi care avea doi copii cu cel care a răpit-o, are similitudini cu două răsunătoare cazuri din Austria: Natascha Kampusch (captivă între 1998 și 2006) şi Elisabeth Fritzl (sechestrată între 1984 și 2008).

Vârsta și modul de operare. Natascha şi Jaycee au fost răpite cam la aceeaşi vârstă (10 ani în cazul Nataschei, 11 ani Jaycee) şi au fost forţate să se urce într-o maşină în timp ce se duceau la şcoală.

Delincvenți sexuali. În toate trei cazurile, autorii erau devianţi sexual. Americanul Phillip Garrido, cel care a răpit-o pe Jaycee, şi austriacul Josef Fritzl, care a sechestrat-o şi abuzat-o pe fiica sa Elizabeth timp de peste 24 de ani, fuseseră condamnaţi pentru viol în tinereţe. Ambii aveau, oficial, familii şi dădeau impresia de oameni serioşi. Potrivit presei, şi cel care a răpit-o pe Kampusch, Wolfgang Priklopil, avea legături cu o reţea care difuza documente pedofile.

Ascunzători. De asemenea, în toate cele trei cazuri, victimele au fost ţinute izolate, în ascunzători amenajate de cei care le-au răpit. Aceste redute, subterane în cazurile din Austria, în spatele casei, după un zid, în cazul din SUA, erau izolate de lumea exterioară. În plus, Josef Fritzl, de profesie inginer, pusese la punct un sistem de deschidere electronică a uşilor. Și cel care a răpit-o pe Natascha Kampusch lucrase ca tehnician la Siemens și se baza pe un sistem computerizat de monitorizare a victimei sale.

Nașteri în captivitate. Elisabeth Fritzl, care a născut şapte copii în captivitate, toţi concepuţi cu tatăl ei, şi Jaycee Dugard, care are doi copii cu Garrido, au născut în închisorile lor, fără asistenţă medicală.

Rude bănuite. Atât în afacerea Kampusch, cât şi Dugard, părinţii au fost suspectaţi că au fost amestecaţi în răpire. În Austria, a fost vorba de mama Nataschei, Brigitte Sirny, iar în Statele Unite tatăl vitreg al lui Jaycee, Carl Probyn.

Lacune în anchete. Atât poliţia austriacă, cât şi cea americană au neglijat indicii care le-ar fi permis poate să dea de urma victimelor mai repede. Mărturia unui dresor de câini, în 1998, îl indica pe Wolfgang Priklopil, iar o fetiţă de 12 ani a spus că a văzut doi oameni care o răpeau pe Natascha. Poliţia a susţinut însă ipoteza răpitorului unic. În cazul lui Philipp Garrido, deşi a fost denunţat de o vecină, care a observat că în curtea din spate a casei sale erau nişte corturi suspecte, el a reuşit să deturneze curiozitatea anchetatorului care a venit la domiciliul său pentru verificări.

Anturaj pasiv sau complice. Soţia lui Philipp Garrido, complice în răpirea lui Jaycee, a fost în banca acuzaţilor. La polul opus, credula Rosemarie Fritzl a acceptat unul câte unul copiii abandonaţi în faţa uşii sale de către o fiică „dispărută într-o sectă”, potrivit scenariului inventat de soţul său. La fel, cel mai bun prieten al lui Wolfgang Priklopil spune că n-a întâlnit-o decât o dată pe Natascha, însă comisia de anchetă asupra cazului şi-a exprimat îndoieli serioase cu privire la soliditatea acestei mărturii.

Deznodământ juridic. Wolfgang Prikopil, cel care a răpit-o și a ținut-o captivă, timp de opt ani, pe Natascha Kampusch, s-a sinucis în 2006, atunci când victima s-a a reușit să evadeze. S-a aruncat în fața unui tren, în apropierea Gării de Nord din Viena.

La 19 martie 2009, Joseph Fritzl, în vârstă de 74 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate mai devreme de 15 ani. Nu a făcut apel. Potrivit unui articol publicat în martie 2010 de „The Independent”, Elisabeth Fritzl și copiii ei s-au recuperat destul de bine. Lui Elisabeth îi place să meargă în magazine, să facă duș și să șofeze. Are o relație cu unul dintre bodyguarzii săi. Copiii au început să dezvolte relații frățești normale, după ce trei dintre ei fuseseră crescuți „sus” de bunicii lor. Mai mult, Elisabeth pare să-și fi iertat mama pentru că a fost atât de naivă și a crezut povestea tatălui.

Philip Garrido a primit în iunie 2011 o sentință de 431 de ani închisoare, iar soția sa a primit 36 de ani de închisoare.

În septembrie 2011, Jaycee Dugard a dat în judecată statul Califiornia pentru că nu l-a monitorizat în mod adecvat pe Garrido când acesta era eliberat condiționat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri