Trei europarlamentari români comentează planul Comisiei Europene de distribuire a refugiaților

Data publicării:
migranti 4 GettyImages-487356856

Discursul domnului Juncker vine într-un moment de inflexiune pentru UE, pentru că este foarte posibil ca UE pe care noi o ştiam să difere foarte mult de UE care se va contura, care va fi prefigurată lunile următoare. După ce pilonul economic a fost lovit, criza grecească şi moneda euro, acum a venit 'vremea' ca granițele să fie puse la încercare de această criză a refugiaţilor. Dacă analiza de la Bucureşti spune că noi putem să adăpostim şi putem din punct de vedere al securităţii pentru cetăţenii români să primim doar un anumit număr de refugiaţi, atunci acelea sunt cifrele pe care noi trebuie să le promovăm în Consiliu, acelea sunt cifrele pentru care noi europarlamentarii trebuie să ne batem. Ceea ce trebuie să se întâmple sau nu ar trebui să se întâmple de fapt ar fi ca UE să-şi mute atenţia de la ce se întâmplă în est către ce se întâmplă în sud”, a spus Andi Cristea, europarlamentar.

„Este o propunere în care eu mă regăsesc, să avem un mecanism predictibil prin care să ştim oricând în viitor dacă va fi o nouă criză a refugiaţilor, poate din Ucraina, poate România va fi afectată, poate vor veni la noi în ţară, cum vor fi ajutate. Pentru România, decizia este vrem să fim în interiorul Europei, vedem că este o criză în Europa, vrem să ajutăm, ştim că dacă vreodată va fi o criza la noi acasă vom fi şi noi ajutaţi sau vrem să ne plasăm în afara Europei, să nu fim un partener de încredere pentru Europa, aceasta este decizia pe care trebuie s-o ia autorităţile române, sper să ia decizia înţeleaptă. E clar că oamenii care se confruntă cu acest fenomen la ei acasă nu duc parte de un deficit de compasiune”, a spus Siegfried Mureşan, europarlamentar.

„Eu sunt convinsă că până la urmă va trebui să primim mai mulţi, adică cifra avansată astăzi de Comisie, trebuie să ne gândim foarte serios ca anul viitor dacă valul va continua şi va continua. ONU vine cu studii şi spune clar că va continua, va trebui să mai primim şi alţii. Şi oricum, numărul lor este mic în raport cu numărul pe care alte ţări trebuie să-l accepte”, a spus Renate Weber, europarlamentar.

Ungaria, îmi pare rău, este paradoxul pe care trebuie să şi-l asume până la urmă doamna Angela Merkel, pentru că l-a tot ţinut în braţe pe Viktor Orban. De la Ungaria nu trebuia să se aştepte la altceva. Este pe acest drum de câţiva ani, dar nimeni nu a vrut să vadă. Cred însă că statele care au ieşit din comunism, în perioada comunistă, nu au fost confruntate nici cu refugiaţi, nici cu imigranţi, ne lipseşte cultura de a înţelege acest aspect”, a adăugat Renate Weber.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri