Trei morți în inundațiile din estul Australiei. Valurile au atins și 12 metri

Data publicării:
australia inundatii

La Sydney, inundaţiile au erodat o întreagă faleză de pe Collaroy Beach, unde zeci de case de milioane de dolari sunt la un pas de prăbuşire. Potrivit presei australiene, în unele locuri au rămas doar 10 metri între vile şi apă, după ce bucăţi întregi din faleză s-au năruit. Zona este o destinaţie turistică foarte populară unde acum cluburile şi hotelurile au fost închise.

„Este îngrozitor, dar ştiam că va fi şi mai rău pentru că venea o viitură. Am închis clubul aseară, la 18:00, pentru că totul era devastat”, spune Rob McConnel, patron club Colloray Beach, Sydney.

„Priviţi, piscina a alunecat la propriu în faţa falezei. Inginerii încearcă să vadă cum pot salva casele în faţa uriaşei eroziuni”, relatează corespondent Seven Sunrise.

O familie, care se mutase de curând, şi-a văzut casa năruindu-se ca după cutremur.

„Aproape toate daunele s-au produs în trei ore”, spune Zaza Silk, locuitoare evacuată din Collaroy, Sydney.

În Golful Botany, nu departe de aeroportul din Sydney, valurile au atins şi 12 metri. Inundaţiile au obligat sute de oameni să-şi părăsească locuinţele. Mai multe şosele au fost închise, iar traficul aerian a fost perturbat. Vijeliile au rupt liniile de electricitate, iar 86.000 de case au rămas fără curent electric. Sâmbătă şi duminică, echipele de intervenţie au primit peste 9 mii de apeluri, iar pompierii au participat la 280 de operaţiuni de salvare.

Tot din cauza ciclonului care a lovit Australia, pe o plajă din Queensland s-a format o uriaşă maree de spumă. Un fenomen destul de rar, spun localnicii. Un bărbat a fost filmat în timp ce se lupta cu valurile care l-au acoperit de mai multe ori.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri