Treizeci de activişti LGBT, arestaţi la Sankt Petersburg pentru că aveau haine colorate „mai viu”

Data publicării:
lgbt

Treizeci de activişti LGBT au fost arestaţi sâmbătă la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş rus, în cursul unei acţiuni în favoarea drepturilor minorităţilor sexuale, a declarat unul dintre activiştii reţinuţi pentru AFP.

În total, aproximativ 60 de persoane care purtau pancarte cu mesaje în apărarea drepturilor comunităţii LGBT şi steaguri în culorile curcubeului au venit în Piaţa Palatului, în centrul acestei foste capitale imperiale, a declarat acest activist, unul dintre organizatori, Aleksei Nazarov, potrivit News.ro.

Fiecare persoană manifesta singură - o manevră care permite să nu se ceară autorizaţie autorităţilor municipale, ca în cazul unei adunări organizate, potrivit aceleiaşi surse.

”În total 30 de persoane au fost reţinute”, a declarat Nazarov, precizând că era deţinut, în continuare, împreună cu altă persoană, într-un furgon al poliţiei.

”Toate celelalte persoane au fost duse către un post de poliţie”, a spus el.

Poliţia i-a arestat ”pe cei care aveau steaguri şi haine în culori mai vii”, a dat asigurări activistul.

”Cu toate acestea, eu sunt încântat că oameni au ieşit în stradă, că nu le este frică”, a adăugat el.

Rusia, o ţară în care homosexualitatea era considerată o infracţiune până în 1993 şi o boală mentală până în 1996, a adoptat în 2013 o lege care prevede amenzi şi pedeapsa cu închisoare pentru orice act de ”propagandă homosexuală” în prezenţa unor minori.

Marşuri ale mândriei (gay pride) sunt interzise, în general, de autorităţi sau sunt ţinta unor violenţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri