Trocul de la Volos. Cum se poate descurca o țară fără cash

Data publicării:
mavridis

Oamenii fac troc nu doar de produse, precum în antichitate, ci şi de servicii. Printre membrii fondatori ai reţelei este şi Theodoros Mavridis, un grec născut în România, care s-a întors în Grecia în anii 80. El a povestit la Digi24 cum poate funcționa o țară fără cash.

„Dacă oamenii se organizează în grupuri mai mici, se poate rezolva problema, pot face schimburile fără bani”, spune Theodoros Mavridis, inițiatorul sistemului TEM (Unitatea Locală Alternativă).  „Avem un site, fiecare are o parte a lui și schimburile se fac prin internet. Pentru fiecare schimb care se produce între două persoane se trec anumite unități electronice de la o persoană la cealaltă. Unitățile astea electronice au aceeași valoare cu euro”, a explicat în emisiunea „Jurnalul de Seară” Theodoros Mavridis.

„Există o alternativă, prin care schimburile se pot face și în alt mod, avem o alternativă. Nu pentru toate lucrurile, dar avem o alternativă”, spune Theodoros Mavridis.

Întrebat cine e de vină pentru ceea ce se întâmplă în țară, grecul recunoaște că e o problemă mare, pentru că „toți se ascund”.

Grecia e la răscruce de vânturi aici, între Asia și Europa, s-au jucat multe jocuri pe acest loc, spune Theodoros Mavridis. Grecii au cumpărat armament de la francezi și de la germani și s-au făcut și alte lucruri în care banii care au venit ca împrumut s-au cheltuit prin achiziții făcute de Grecia de la țările care au dat împrumutul. Țările și-au făcut treaba și grecii au rămas cu datoriile pe care trebuiau să le dea înapoi, subliniază Mavridis.

Se declară, totuși, optimist, pentru că, spune el, funcționează un principiu al dominoului: dacă pică Grecia, pică toți. „E un sistem făcut în așa fel, încât nu poți să dai pe cineva afară, e o rețea și aici și nu poți să glumești cu partea economică. Va zdruncina nu numai Europa, dar cred că întreaga lume”, a declarat Theodoros Mavridis în direct la Digi24 de la Volos. Nu poate spune cu ce rezultate se va solda summitul european de duminică, dar crede că „întotdeauna se întâmplă tot ce e mai bun posibil”.

Experiența din Grecia e o învățătură pentru multe țări care o așteptau, consideră el.

Întrebat cât de dureros se resimte situația în Grecia, Theodoros Mavridis spune că mulți în Grecia, și dacă au bani, și dacă n-au bani, tot se plâng. „Nu-i problema dureroasă, problema e ce se va întâmpla în viitor”, spune grecul, convins că țara va fi ajutată în cele din urmă, pentru ca să nu se întâmple la fel și în alte țări. „După părerea mea, e o experiență pentru cei care impun lucrurile, nu pentru Grecia”, a punctat Theodoros Mavridis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri