Trump l-a sunat pe Shinzo Abe după ce acesta și-a anunțat demisia. Ce au discutat cei doi lideri

Data actualizării: Data publicării:
shinzo abe și donald trump casa albă
Foto: Chip Somodevilla / Getty Images

Preşedintele american Donald Trump l-a sunat pe premierul japonez Shinzo Abe, după ce acesta din urmă și-a anunțat săptămâna trecută demisia. Trump l-a calificat pe Abe drept cel mai mare prim-ministru din istoria Japoniei, potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Donald Trump şi Shinzo Abe au discutat circa 30 de minute la telefon, liderul american transmiţându-i interlocutorului său că a făcut o „muncă fantastică” şi că relaţia dintre ţările lor este mai solidă ca oricând, a menţionat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

De partea cealaltă, Shinzo Abe a subliniat că alianţa între SUA şi Japonia va continua şi după demisia sa din postul de prim-ministru, anunţată vineri, a explicat un purtător de cuvânt al guvernului japonez.

Potrivit agenţiei de presă Kyodo, în timpul conversaţiei cei doi lideri au discutat, printre altele, despre dosarul, rămas nerezolvat, al răpirii unor cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord în anii '70 şi '80 şi despre ultimele evoluţii privind pandemia de COVID-19, conform lui Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului japonez.

Este de aşteptat ca Shinzo Abe să aibă în cursul zilei o discuţie telefonică şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Shinzo Abe va rămâne în funcţie până când va fi ales un succesor. Partidul Liberal-Democrat, condus de Abe, urmează să organizeze alegeri pentru conducerea sa în 14 septembrie.

Șeful executivului nipon și-a anunțat demisia din funcție la finele săptămânii trecute. El a mărturisit că a suferit timp de ani de zile de colită ulcerativă, o boală inflamatorie a intestinelor, iar situația sa s-a înrăutățit în ultimele luni. Anul trecut, Shinzo Abe a devenit cel mai longeviv prim-ministru al țării: el conduce Japonia din 2012, însă a mai avut un mandat de un an între 2006 și 2007, moment în care a demisionat tot din motive de sănătate.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri