Trump nu a cerut întrevedere cu Papa Francisc în cursul vizitei din Italia, o omisiune neobişnuită

Data publicării:
Papa Francisc - Guliver GettyImages
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Preşedintele american Donald Trump nu a cerut o întrevedere cu Papa Francisc în cursul vizitei sale din Italia, de luna viitoare, o omisiune neobişnuită, au declarat marţi surse de la Vatican citare de Reuters sub acoperirea anonimatului.

PAPA FRANCISC
FOTO: Gulliver/ Getty Images

“Situaţia se poate schimba, dar au mai rămas numai şase săptămâni, deci pare puţin probabil în prezent”, a spus un diplomat pentru agenţia internaţională, potrivit News.ro.

O sursă de la Vatican a confirmat că Preşedinţia SUA nu a făcut, deocamdată, niciun demers pe lângă Sfântul Scaun privind o posibilă întâlnire, prima dintre Trump şi Papă.

“Mingea este în terenul lor”, a spus o altă sursă de la Vatican.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Vatican a refuzat să comenteze.

Sursele citate au dat, însă, asigurări că, dacă SUA vor cere o întâlnire între Trump şi Papă, vor face tot posibilul să o organizeze.

Ca politică, Papa se întâlneşte cu orice şef de stat care îi cere o audienţă, indiferent de diferendele care există între ei. Pe lângă faptul că este liderul celor 1,2 miliarde de romano-catolici din lume, Suveranul Pontif este şi şef de stat.

Aceste întâlniri permit schimbul de opinii privind afacerile internaţionale şi îi oferă Papei şansa să încurajeze găsirea de soluţii etice la problemele lumii.

Trump, despre care Suveranul Pontif a sugerat că „nu este creştin”, dacă vrea un zid la graniţa cu Mexicul, urmează să meargă în Sicilia pe 26 şi 27 mai, la o reuniune a liderilor G7. Cei doi au puncte de vedere diametral opuse privind migraţia, refugiaţii, schimbarea climatică şi capitalismul liber. Trump a descris criticile Papei privind planurile de a construi zidul la frontieră ca „dizgraţioase”.

În trecut, preşedinţii americani au acordat prioritate vizitelor la Vatican în timpul deplasărilor în Europa, în special în Italia, pentru a se întâlni cu liderul celei mai mari Biserici creştine din lume. Numai unul dintre ei, John F. Kennedy, a fost romano-catolic.

Ultimul preşedinte republican înainte de Trump, George W. Bush, s-a întâlnit de trei ori cu Papa Ioan Paul şi de trei ori cu Papa Benedict.

Aproximativ 21% dintre americani, adică 70 de milioane de oameni, sunt catolici. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri