Trump recunoaște pentru prima dată posibilul asasinat al jurnalistului saudit: "E rău, foarte rău"

Data actualizării: Data publicării:
Jamal-Khashoggi

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a recunoscut pentru prima oară că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort şi a ameninţat Riadul cu consecinţe ”foarte grave” în cazul în care responsabilitatea saudiților se confirmă, relatează AFP, citat de News.ro. 

Citește și: Fața nevăzută a jurnalistului dispărut. Care erau legăturile lui Jamal Khashoggi cu extremismul islamic

”Aşa mi se pare. Este foarte trist”, a răspuns Trump joi, când a fost întrebat despre posibilul deces al acestui jurnalist dat dispărut după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pe 2 octombrie. ”Este rău, foarte rău”, a adăugat el. Aceste declaraţii marchează o schimbare clară de ton a lui Trump.

În ultimele zile, el a ales o poziţie mai puţin tranşantă şi a scos în faţă enormele interese strategice care-i leagă ţara de regatul sunnit, citând lupta împotriva terorismului, necesitatea de a contracara influenţa Iranului şiit, dar şi contracte de armament şi consecinţele lor economice.

Statele Unite au decis însă să acorde un termen suplimentar Arabiei Saudite, pentru a explica dispariţia acestui jurnalist cunoscut prin modul deschis de a vorbi, care s-a exilat în Statele Unite în 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moşternitor Mohammed bin Salman, supranumit şi ”MBS”.

”Trebuie să le dăm cteva zile în plus pentru ca să ducă cu bine la sfârşit (investigaţiile), pentru ca să înţelegem bine faptele”, a declarat şeful diplomaţiei american Mike Pompeo, la întoarcerea dintr-o vizită la Riad.

NOI IMAGINI

Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat anterior că nu se va duce la o conferinţă economică organizată la Riad - boicotată de un număr tot mai mare de personalităţi, între care şi ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire.

Potrivit The New York Times (NYT), monarhia saudită ar avea în vedere să atribuie responsabilitatea în cazul Khashoggi unui reprezentant de rang înalt al serviciilor secrete, generalul Ahmed Assiri, care este totodată un consilier al lui MBS.

Publicarea unor noi imagini provenind de pe camere de supraveghere şi care retrasează deplasările la Istanbul ale unui ofiţer din cadrul serviciilor de securitate ale prinţului moştenitor saudit a sporit cu un nivel presiunea asupra Riadului.

Bărbatul respectiv - Maher Abdulaziz Mutreb - care a fost identificat de către autrităţile turce ca fiind unul dintre membrii unei echipe de 15 agenţi trimişi de Riad să-l ”asasineze” pe jurnalist face parte din anturajul lui MBS, potrivit NYT.

Presa turcă, care afirmă că se bazează pe înregistrări audio realizate la faţa locului, a publicat miercuri noi informaţii copleşitoare, potrivit cărora Jamal Khashoggi ar fi fost torturat şi asasinat în consulat în ziua în care a fost dat dispărut.

Citește și: Unul dintre suspecții în cazul dispariției jurnalistului saudit a murit într-un accident de mașină

ANCHETĂ ONU?

The Washington Post (WP) a publicat miercuri ceea ce a prezentat drept ultima contribuţie a lui Jamal Khashoggi, un text în care jurnalistul evocă lipsa de libertate a presei în lumea arabă. ”Din nefericire, această situaţie probabil că nu se va schimba”, deplânge jurnalistul în editorialul transmis cotidianului de către traducătorul său la o zi după dispariţie.

Amnesty International (AI), Human Rights Watch (HRW), Reporters Sans Frontières (RSF) şi Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor au îndemnat Turcia să ceară o anchetă la ONU în cazul Khashoggi.

”Implicarea ONU este cea mai bună garanţie contra unei voinţe de a albi Arabia Saudită sau contra încercărilor altor guverne de a trece sub tăcere problema, cu scopul de a păstra relaţii comerciale profitabile cu Riadul”, a declarat, citat într-un comunicat, directorul executiv al Comitetului de Protecţie a Jurnaliştilor Robert Mahoney.

”Ţinând cont de posibila implicare a autorităţilor saudite în dispariţia forţată a lui Khashoggi şi de asasinarea sa, dar şi de lipsa de independenţă a sistemului justiţiei penale saudite, imparţialitatea oricărei anchete efectuate de către autorităţile saudite ar fi pusă în discuţie”, se arată în comunicat.

Parchetul din Istanbul a publicat joi un text în care afirmă că va informa publicul cu privire la evoluţia anchetei ”în caz de necesitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri