Trump: Ţări din NATO trebuie „să plătească” arierate Statelor Unite

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver / GettyImages

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat marţi unele ţări din NATO că sunt deficiente de mai mulţi ani în cheltuielile lor militare şi a sugerat ca aceste ţări „să plătească” arierate Statelor Unite, relatează AFP, citată de Agerpres.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver / GettyImages

Numeroase ţări din NATO, pe care suntem aşteptaţi să le apărăm, nu numai că nu-şi respectă angajamentul de 2% (care este scăzut), dar de mai mulţi ani sunt deficiente în plăţile lor pe care nu le efectuează. Vor plăti Statelor Unite?”, a scris pe Twitter Donald Trump care le cere constant europenilor să-şi majoreze cheltuielile militare pentru respectarea angajamentului de a le creşte la nivelul de 2% din PIB în 2024.

Trump a scris acest mesaj de la bordul avionului prezidenţial Air Force One în timp ce se îndrepta spre summitul NATO organizat miercuri şi joi la Bruxelles.

Cei 29 de membri ai NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile lor de apărare în 2024.

Până în prezent, patru au ajuns la acest nivel - Grecia, Estonia, Marea Britanie şi Statele Unite -, iar alte patru - Lituania, Letonia, Polonia şi România - vor ajunge la sfârşitul anului, a spus marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Acest dezechilibru îl nemulţumeşte pe Donald Trump care consideră anormal ca Germania, prima economie europeană, să aloce numai 1,24% din PIB pentru apărare.

Preşedintele american a avertizat că summitul transatlantic organizat miercuri şi joi la Bruxelles riscă să fie tensionat. Liderul administraţiei de la Washington a spus chiar că întrevederea sa cu Vladimir Putin, la 16 iulie, la Helsinki, ar putea fi mai uşoară decât reuniunea NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri